Morské cicavce ako posily v obrane. Rusko na Kryme cvičí bojové delfíny, tvrdí britská tajná služba

ta3 tasr
23.6.2023 13:21

Rusko na anektovanom Krymskom polostrove zrejme cvičí delfíny, ktoré majú napádať nepriateľských vojenských potápačov, uviedla v piatok britská vojenská kontrarozviedka. Informuje agentúra AFP.

delfín armáda (Jerusalem Post)
Jerusalem Post

Správa britskej vojenskej kontrarozviedky ďalej uvádza, že ruské námorníctvo výrazne posilnilo zabezpečenie námornej základne v Sevastopole, domovského prístavu ruskej Čiernomorskej flotily.

"Naprieč vstupom do prístavu sú natiahnuté aspoň štyri vrstvy sietí a ruchových mikrofónov. Obranu však zrejme počas uplynulých niekoľkých týždňov posilnili zvýšeným počtom trénovaných morských cicavcov. Na obrazových materiáloch vidíme v prístave takmer dvojnásobný počet plávajúcich kotercov pre cicavce, kde sú pravdepodobne umiestnené delfíny," dodáva správa. Ruské námorníctvo v minulosti používalo na rôzne misie v Severnom ľadovom oceáne bieluhy a tulene.

Bieluha s kamerou

V roku 2019 sa v Nórsku objavila bieluha s popruhom na pripevnenie kamery, o ktorej sa špekulovalo, že ju ruské námorníctvo používa na prieskum. Minulý mesiac sa táto istá bieluha opäť objavila, tentoraz neďaleko švédskeho pobrežia. Nóri jej dali prezývku Hvaldimir, ide o spojenie nórskeho slova 'hval' (veľryba) a narážky na jej údajný ruský pôvod. Plastové pracky na popruhu totiž prezrádzali, že výstroj pochádza z Petrohradu.

Ruské ministerstvo obrany sa v roku 2016 v rámci snahy o oživenie bývalého sovietskeho programu využívania inteligentných morských zvierat pokúšalo kúpiť päť delfínov. Počas studenej vojny bol ich využívaním známy nielen Sovietsky zväz, ale aj Spojené štáty. Tie neskôr v roku 2003 počas vojenskej operácie Trvalá sloboda nasadili v Bahrajne uškatce na podporu svojich jednotiek, no podľa slov viacerých ruských predstaviteľov možno inteligentné morské živočíchy využiť aj na uloženie náloží na nepriateľské plavidlá alebo nevybuchnuté torpéda či potopené plavidlá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok