SAV slávi jubileum. Na dvojdňovom festivale vedy sa objavila aj Čaputová

ta3/TASR
23.6.2023 13:24

Slovenská akadémia vied slávi svoje 70. jubileum aj s verejnosťou. Pri tejto príležitosti sa počas piatka a soboty uskutočňuje v Bratislave na námestí M. R. Štefánika dvojdňové podujatie s názvom Víkend so SAV, kde sa prezentujú pracoviská SAV z celého Slovenska. Na otvorenie osláv sa prišla pozrieť aj prezidentka Čaputová.

SAV slávi jubileum. Na dvojdňovom festivale vedy sa objavila aj Čaputová
Facebook/Slovenská akadémia vied

Návštevníci podujatia majú šancu interaktívnym spôsobom nahliadnuť do sveta vedy a spoznať výskumné témy a výsledky vedeckých tímov SAV. Deti aj dospelí môžu navštíviť viac ako 50 stánkov s rozmanitými expozíciami, aktivitami a súťažami. V piatok je na programe viacero prednášok, ale aj nakrúcanie relácie Experiment a podvečerný koncert kapely Korben Dallas.

Prezentácia výskumných tém a výsledkov je súčasťou vedeckej práce. "Záleží nám na tom, aby obyvatelia tejto krajiny videli, čo naozaj robíme, pretože v konečnom dôsledku väčšina nášho rozpočtu pochádza od daňových poplatníkov. My im vedu musíme čo najviac priblížiť a aj toto je jeden zo spôsobov, ako to urobiť," zdôraznil predseda SAV Pavol Šajgalík.

V prípade slnečného počasia môžu návštevníci sledovať aktuálny obraz Slnka s jeho škvrnami, pripravený je levitujúci vláčik, ktorým vedci vysvetľujú princípy supravodivosti. Viaceré stánky umožňujú prostredníctvom mikroskopov nahliadnuť do sveta buniek, pozorovať štruktúry rôznych materiálov. Nechýba ani skladanie vírusov, testovanie pamäte, meranie telesného zloženia či "chemická kuchyňa" pre deti. Milovníci živej prírody sa môžu tešiť na prezentáciu života skrytého pod hladinou s ukážkou preparátov i živých bezstavovcov.

Vedci tiež predstavujú rôzne invázne rastlinné druhy Slovenska, hovoria aj o kliešťoch alebo parazitárnych ochoreniach, ktoré skúmajú. Počas podujatia nadšenci histórie skúšajú písanie kaligrafickým perom, lúštia zašifrované dokumenty a spoznávajú archeologické lokality Egypta.

Okrúhle 70. výročie je pre akadémiu impulzom smerom k propagácii vedy. "Byť videný a zrozumiteľný pomáha zdôrazniť nezastupiteľnú úlohu vedcov a SAV pri rozvoji poznania a spoločnosti. Som rád, že takmer všetky zo 45 ústavov SAV tento víkend predstavia svoju činnosť na námestí pred SND v Bratislave a dúfam, že v nasledujúcich rokoch navštívime s našimi aktivitami aj ďalšie mestá v rámci Slovenska," dodal člen predsedníctva SAV a spoluorganizátor podujatia Marek Radvanský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok