Pápež urobil zmeny v kánonickom práve, aby sa konkláve začalo skôr

TASR, TA3
25.2.2013 13:56

Pápež Benedikt XVI. urobil zmeny v kánonickom práve, umožňujúce, aby sa konkláve, ktoré zvolí jeho nástupcu, začalo skôr než 15. marca. Podľa pôvodných očakávaní sa kardináli mali vo Vatikáne zísť 15 až 20 dní po Benediktovom odstúpení, ktoré nadobudne platnosť 28. februára o 20.00 h.

Pápež urobil zmeny v kánonickom práve, aby sa konkláve začalo skôr
TASR

Podľa doteraz platných pravidiel od konca funkčného obdobia jedného pápeža do začiatku konkláve muselo uplynúť najmenej 15 dní. Benedikt XVI. však dnes vydal nový dekrét, v ktorom sa uvádza:  "Prenechávam kolégiu kardinálov právomoc stanoviť začiatok konkláve až na čas, keď budú prítomní všetci kardináli."

V prípade zmien v kánonickom práve ide o posledné podobné akty pápeža pred jeho štvrtkovou rezignáciou.
Dátum konkláve je mimoriadne dôležitý, pretože Veľký týždeň sa začína 24. marca a Veľkonočná nedeľa, najvýznamnejší sviatok katolíckej cirkvi, v tomto roku pripadne na 31. marca. Aby sa nový pápež mohol zúčastniť na najvýznamnejších sláveniach v rámci liturgického roka, musí byť intronizovaný najneskôr 17. marca, čo by bolo z časového hľadiska veľmi natesno, ak by sa konkláve začalo 15. marca.

Benedikt tiež pripravil návrh sľubu mlčanlivosti o tom, čo sa deje vo vnútri konkláve, ktorú budú musieť kardináli zložiť a čeliť exkomunikácii v prípade, že by ju porušili.

Kardinál O´Brien rezignoval

Pápež Benedikt XVI. akceptoval rezignáciu na post arcibiskupa kardinála Keitha O´Briena. Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov katolíckej cirkvi v Británii, zároveň vyhlásil, že sa nezúčastní na voľbe nového pápeža.

Krok 74-ročného kardinála je reakciou na obvinenie, ktoré vyplávalo na povrch pred niekoľkými dňami. Traja kňazi ho obvinili z toho, že ich v 80-tych rokoch sexuálne obťažoval. O´Brien akékoľvek telesné kontakty s týmito mužmi popiera.

Tajnú správu kardináli neuvidia

Odchod pápeža Benedikta XVI. sprevádza množstvo špekulácií. Pokojné vatikánske kruhy najviac rozhýbala tajná správa, ktorá hovorí o vydieraní aj o homosexuálnych aférach vysokých predstaviteľov cirkvi. Práve táto správa sa mohla podpísať pod pápežovu abdikáciu. Pôvodne sa očakávalo, že ju ešte pred voľbou nového pápeža uvidia kardináli, no nakoniec je všetko inak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok