Konské mäso našli už aj v českej predajni siete IKEA

SITA, TASR, TA3
25.2.2013 13:39

Česká republika zaznamenala ďalší prípad výskytu konského mäsa vo výrobkoch, ktoré ho obsahovať nemali. Konkrétne išlo o švédske mäsové guľôčky pre nábytkársky reťazec IKEA a poľské hamburgery, od distribútora BidVest Česká Republika.

Konské mäso našli už aj v českej predajni siete IKEA
SITA

Výskyt konského mäsa potvrdili testy DNA, ktoré vykonala Státní veterinární správa (SVS) ČR.

Testované výrobky sa podľa SVS do predaja nedostali. Hovorca SVS Josef Duben ďalej uviedol, že nemá informácie o tom, či sa výrobky s obsahom konského mäsa dostali na pulty obchodov v iných krajinách. Podľa informácií švédskej spravodajskej agentúry TT, IKEA zastavila predaj mäsových guľôčok vo Švédsku. Zo stanoviska spoločnosti vyplýva, že vo švédsku boli tieto mäsové guľôčky aj vyrobené.

Škandál s konským mäsom, ktorý sa dotýka stále väčšieho počtu krajín EÚ, prepukol v polovici januára v Británii a Írsku, keď potravinová inšpekcia objavila konskú DNA v mrazených hovädzích hamburgeroch. V ČR sa konské mäso objavilo aj vo výrobku lasagne bolognese od luxemburskej firmy.

Mäsové guľky s obsahom konského mäsa dodali aj na Slovensko

Švédsky nábytkársky reťazec IKEA dnes oznámil, že v 13 európskych krajinách vrátane Slovenska zastavil predaj jednej z dávok tradičných mäsových guliek, v ktorej testy v Českej republike odhalili konské mäso.

Česká Štátna veterinárna správa predtým informovala, že konské mäso objavili pri testoch kilogramových balení mrazených mäsových guliek, ktoré boli vyrobené vo Švédsku s označením "Guľky z hovädzieho a bravčového mäsa". Celkovo 760 kilogramov guliek stiahli skôr, ako sa dostali na pulty predajní.

IKEA uviedla, že zastavila predaj všetkých mäsových guliek zo šarže, v ktorej odhalili konské mäso testy v ČR.
"Berieme to veľmi vážne," povedala hovorkyňa IKEA Ylva Magnussonová v ústredí spoločnosti v juhošvédskom Helsingborgu. "Prestali sme predávať túto konkrétnu várku mäsových guliek na všetkých trhoch, kde mohli byť predávané," zdôraznila.

Okrem Českej republiky boli mäsové guľky z príslušnej várky dodané na Slovensko, do Británie, Portugalska, Holandska, Belgicka, Maďarska, Francúzska, Talianska, Španielska, Grécka, Írska a na Cyprus, uviedla Magnussonová. Nič podľa nej nenasvedčuje tomu, že odhalenie konského mäsa sa týka aj iných dávok.
Všetky mäsové guľky, ktoré predáva IKEA, vyrába vo Švédsku dodávateľská firma Familjen Dafgard. Tá na svojej webovej stránke oznámila, že situáciu vyšetruje a že dostane výsledky ďalších testov v najbližších dňoch, informovala agentúra Reuters.

IKEA podľa svojej hovorkyne vykonáva aj vlastné testy. Pred dvoma týždňami spoločnosť testovala rad svojich mrazených potravín vrátane mäsových guliek, pričom nenašla žiadne stopy po konskom mäse, informovala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok