Prezidentka diskutovala s Pavlom: Bude lepšie, keď Slovensko povedie niekto s novými silami

ta3 čtk
22.6.2023 19:08

Bude lepšie, keď Slovensko povedie niekto s novými silami, uviedla v Brne prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá tento týždeň oznámila, že nebude obhajovať mandát. Rozhodnutie je definitívne, povedala novinárom. Český prezident Petr Pavel prijal jej rozhodnutie s úctou, dôvody vraj chápe, pretože stopercentné nasadenie v úrade stojí veľa energie.

Prezidentka diskutovala s Pavlom: Bude lepšie, keď Slovensko povedie niekto s novými silami
Facebook/Zuzana Čaputová

Únavená z kríz

"Predpokladám, že Slovensko nestojí a nepadá na jednom človeku a že si slovenskí občania vyberú nástupcu, s ktorým budú vzťahy medzi našimi krajinami pokračovať na tej úrovni ako doteraz," povedal Pavel.

Hlavy štátu debatovali na festivale Meeting Brno, v záhradách víl Tugendhat a Löw-Beer ich počúvalo asi 1500 ľudí. Rozhodnutie Čaputovej neobhajovať mandát bolo prvou témou debaty. Prezidentka povedala, že išlo najskôr o jej vôbec najťažšie rozhodovanie, snažila sa vraj zodpovedne zvážiť svoje sily pre prípadnú obhajobu a následný päťročný výkon funkcie.

"Nevyberala som si v živote vždy tie najľahšie chodníčky. Ale napriek tomu som dospela k tomuto rozhodnutiu," uviedla.

Poukázala na únavu z náročného funkčného obdobia s vonkajšími aj vnútornými krízami. Na Slovensku sa rýchlo striedali vlády, vyčíňala pandémia koronavírusu, vlani potom prišla vojna na Ukrajine. Hovorila aj o vplyve sociálnych sietí a ohľadoch na svojich najbližších. Dôvody ale nechcela príliš konkretizovať. "Dúfam, že toto moje rozhodnutie bude prijaté s dôverou, aj keď nemôžem a nechcem byť konkrétna," povedala Čaputová.

Mandát dokončí naplno

Mandát chce slovenská prezidentka dokončiť naplno. Naďalej sa bude sústrediť napríklad na tematiku klimatickej krízy, spravodlivosti alebo sociálne vylúčených skupín. "Dlhým, konzistentným tlakom sa občas systémová zmena podarí," povedala Čaputová. Slovenskú spoločnosť vníma ako fragmentovanú, usiluje sa o spájanie, dialóg a lepšiu komunikáciu. "Komunikácia je nesmierne podceňovaná – alebo sú podceňovaní voliči. Pre mňa je veľmi dôležité, akým spôsobom hovorím k ľuďom,“ uviedla prezidentka.

Najväčší potenciál Slovenska vidí Čaputová v tvorivých a inovatívnych ľuďoch, ktorí ale často odchádzajú do zahraničia a nie vždy sa vracajú domov. Na Česku je podľa prezidentky inšpirujúca vyššia sebadôvera, prítomná napríklad aj v "krásne sebavedomom" hesle "zlaté českej ručičky". Pavlovi naopak pripadajú Slováci často viac hrdí na svoj štát a pôvod, ako sú Česi, u ktorých by niekedy rád videl viac optimizmu.

Pavol a Čaputová tento rok spoločne vyrazili na Ukrajinu, išlo o gesto podpory a spolupatričnosti. Ukrajina je podľa Pavla suverénnou krajinou s demokraticky zvolenou vládou a prezidentom, ktorá bola agresívne napadnutá svojím susedom, teda Ruskom. "Ak chceme žiť vo svete, v ktorom platia pravidlá, kde sa budeme cítiť bezpečne, musíme sa zasadiť o to, že tie pravidlá budú platiť aj pre tých, ktorých sa to týka teraz," povedal Pavel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok