Šokujúca spojitosť. Manželka šéfa zmiznutej ponorky je potomkom páru, ktorý sa potopil s Titanicom

ta3 čtk
22.6.2023 17:44

Manželka Stocktona Rusha, šéfa spoločnosti OceanGate a jedného z ľudí na palube ponorky stratenej pri plavbe k vraku Titaniku, je potomkom slávneho páru, ktorý zahynul v roku 1912 pri potopení tejto britskej zaoceánskej lode. Uviedol to denník The New York Times.

Šokujúca spojitosť. Manželka šéfa zmiznutej ponorky je potomkom páru, ktorý sa potopil s Titanicom
Twitter/Rose

Držali sa za ruky

Podľa NYT je Wendy Rushová prapravnučkou obchodného magnáta Isidora Strausa a jeho manželky Idy, jedných z najbohatších pasažierov prvej a poslednej plavby Titaniku. Strausovcov preslávil ich tragický milostný príbeh, keď podľa pamätníkov Isidor Straus, spolumajiteľ amerického obchodného domu Macy's, odmietol miesto v záchrannom člne, aby sa namiesto neho z potápajúcej sa lode zachránili ženy a deti. Ida Strausová však nechcela svojho muža opustiť a obaja boli naposledy videní, ako sa na palube Titaniku držia za ruky, zatiaľ čo sa loď potápa.

Strausovo telo bolo podľa archívnych záznamov NYT nájdené v oceáne zhruba dva týždne po potopení lode. Ostatky jeho manželky neboli nikdy nájdené.

Osud páru vo filme

Osud zámožného páru sa v pozmenenej verzii prepísal aj do filmovej snímky Titanic režiséra Jamesa Camerona z roku 1997 v podobe záberu na postarší pár, ktorý sa objíma v posteli, zatiaľ čo v ich kajute stúpa voda.

Ponorka, v ktorej sa k vraku zaoceánskeho parníka ležiaceho na dne Atlantického oceánu okrem Rusha vydali aj ďalší štyria ľudia, je nezvestná od nedeľného večera. Nádej na záchranu sa kvôli míňajúcim sa zásobám kyslíka zmenšujú. Po ponorke však ďalej pátra rad plavidiel a zariadení z niekoľkých krajín.

Šesťdesiatjedenročný Rush je zakladateľom spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorá je organizátorom plavby ponorky Titan a jej prevádzkovateľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok