Sú skutočne muži viac súťaživí? Prezradil ich preferovaný typ športovej aktivity

ta3
22.6.2023 16:18

Kým niekto obľubuje skupinové cvičenie, iní vyhľadávajú pohyb osamote v prírode. To, čo je nám blízke, môže byť určené aj naším pohlavím. Akési predbiehanie sa a snaha o to byť najlepším je prirodzenejšie mužom.

Sú skutočne muži viac súťaživí? Prezradil ich preferovaný typ športovej aktivity
TASR/Dano Veselský

Prirodzená súťaživosť

Nie nadarmo sa ľudovo hovorí, že muži sú večné deti. Poukazujú na to aj výsledky výskumu spoločnosti Statista. V rámci spomínaného výskumu si spoločnosť vzala na mušku spôsob, akým sú ľudia vo veku od 18 do 64 rokov najradšej aktívni.

Ženy väčšmi vyhľadávajú cvičenie individuálne, resp. v malých skupinách a sú v rámci aktivít zamerané na svoj výkon. Necítia potrebu sa navzájom predbiehať či porovnávať. Nežnejšie pohlavie podľa prieskumu vyhľadáva najmä cardio, aerobik a fitness, rovnako má rado aj turistiku.

Muži uprednostňujú športové aktivity, v rámci ktorých môžu medzi sebou súťažiť a vo svojej šikovnosti sa predbiehať. Do popredia tak dávajú kolektívny šport. Prieskum poukazuje, že muži majú najradšej basketbal, futbal, resp. americký futbal.

Čo si o tom myslí odborník?

Rozdiely v odlišnom preferovanom spôsobe fyzickej aktivity vidí aj osobný tréner Tomáš Martinek.

"Žena so sebou nie je nikdy úplne spokojná. Ak cvičí individuálne, tak by bola najradšej, keby bola niekde v kúte, aby sa na ňu nikto nepozeral. Ak cvičia ženy v skupine aj s mužmi, tak tam ten problém nie je. Je to masa ľudí a ženy sa cítia komfortnejšie. Je tam menej pohľadov a najmä každý je zahľadený skôr do seba," uviedol na margo žien a ich uprednostňovanom spôsobe cvičenia.

"Mužom je to jedno. Rozhodne neriešia veci ako ženy. Povedal by som, že muži sú viac hraví. A najmä každý muž chce byť ten najlepší a vynikať nad ostatnými," vyslovil.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok