Lektori sexuálnej výchovy k Vašečkovi: Ideológia v politike by nemala mať priestor, je to nebezpečné

ta3/Nicolette Ftáčková ; TASR
23.6.2023 00:00

Poslanec Richard Vašečka (OĽANO) chce svojou novelou presadiť, aby škola vopred informovala rodiča o obsahu sexuálnej výchovy a ten mohol udeliť súhlas či nesúhlas. Návrh zákona však kritizujú mnohí poslanci, ale aj odborníci. Na názor sme sa pýtali Michaely Chrkavej a Denisa Kendyho z úspešného podcastu Sexuálna výchova.

Lektori sexuálnej výchovy k Vašečkovi: Ideológia v politike by nemala mať priestor, je to nebezpečné
Michaela Chrkavá/Sexuálna výchova

"Objavujú sa situácie, keď sú rodičia znepokojení tým, že v školách sa deťom dostáva indoktrinácia, ktorá nielenže nie je v zhode s presvedčením rodičov, ale je neočakávaná, rodičia nie sú informovaní," skonštatoval v pléne NR SR Vašečka s tým, že sexuálnu výchovu prednášajú na školách často externisti.

Vplyv na psychiku dieťaťa

V praxi si ľudia jeho návrh môžu predstaviť aj nasledovne: "V škole by sa rozšírila fotka so sexuálnym obsahom, ktorá tam ozaj nepatrí. Po tomto by učiteľka chcela zvolať nejaké sedenie s deťmi - porozprávať sa s nimi, že toto sa nerobí. Vysvetliť im, ako prijímať informácie, pretože takýto typ fotky vplýva na psychiku dieťaťa. Nemohla by to však spraviť, pokým by nemala súhlas a potvrdenie každého jedného rodiča z triedy. Prakticky je to nemožné," uviedla príklad redaktorka Nikola Detáriová, s ktorou sme sa tejto téme venovali aj v štúdiu.

Návrh poslanca Richarda Vašečku posúva školstvo do stredoveku, tvrdí SaS. Okrem problematiky sexuálnej výchovy upravuje aj povinnosť školy rešpektovať právo rodičov na výchovu a vzdelávanie v zhode s ich náboženským a filozofickým presvedčením. Podľa SaS to môže viesť k popieraniu faktov a vedy na pôde školy.

Vašečka a jeho traumatizujúca ejakulácia

"Škola má učiť vedu a fakty. Nie je tu na to, aby učila podľa osobnej filozofie či náboženstva rodiča. Čo nastane, ak rodič verí, že Zem je plochá? Ako sa má škola prispôsobiť takejto požiadavke? A aké škody napáchajú OĽANO a Sme rodina na deťoch, ak im znemožnia vzdelávať sa?" pýta sa Branislav Gröhling.

Ak sú v triede deti rodičov s rôznymi náboženstvami a filozofickými presvedčeniami, nie je podľa neho možné učiť v zhode so všetkými náboženstvami naraz. Preto môže škola nejakého žiaka ukrátiť o takéto vzdelávanie. SaS si myslí, že takýto zákon sa bude môcť aj ľahko zneužívať. Pýta sa, či budú môcť rodičia zažalovať školu, pokiaľ poruší ich právo. Kritizuje tiež, že podľa návrhu bude môcť rodič odmietnuť vzdelávanie žiaka v oblasti sexuálnej výchovy.

Poslanec Vašečka už v minulosti kritizoval vyučovanie sexuálnej výchovy, mal problém s učebnicami, či sa inak vyjadroval k otázke intimity na základe svojho ideologického presvedčenia. Asi najpamätnejší je jeho výrok v pléne Národnej rady SR: "Úmyselná ejakulácia mimo pošvy je neprirodzená a traumatizujúca." Člen Kresťanskej únie (KÚ) sa takto vyjadroval k otázke manželského sexu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok