Cenu Homofób roka získal arcibiskup Orosch. Dúhovým jednorožcom sa stala nová hviezda internetu

ta3 Institut ludskych prav
22.6.2023 10:19

Neslávnu anti-cenu Homofób roka si tento rok pomyselne odniesol arcibiskup Ján Orosch. V ankete získal až 50 percent hlasov, týmto výsledkom predbehol aj Igora Matoviča či Máriu Bartalos. Prvýkrát odovzdali mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.o. aj cenu Dúhový jednorožec, ktorá je protipólom k vyššie spomenutej. Jej víťazom sa stala nová popová hviezda internetu - Vojtík z Detvy, vlastným menom Vojtech Klinec.

Cenu Homofób roka získal arcibiskup Orosch. Dúhovým jednorožcom sa stala nová hviezda internetu
Institut ludskych prav/Peter Weisenbacher

Pobúrení boli aj veriaci

"Priepasť, ktorá delí výhercu Homofóba roka a Dúhového jednorožca je príznačná pre stav našej spoločnosti. Slová arcibiskupa Oroscha sa stretli s takým pobúrením, a to aj medzi veriacimi, že sa za ne musel de facto ospravedlniť," uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Dodal, že to "ukazuje to, ako sa za tie roky čo túto anketu organizujeme posunul stred verejného diskurzu od tolerancie smerom k akceptácii LGBT ľudí. Príkladom je prvý nositeľ Dúhového jednorožca. Odvaha s ktorou čelí prekážkam a stereotypom je obdivuhodná. Velkorysosť s akou zvláda nenávistné prejavy a diskrimináciu je motivujúca. Kreativita, ktorú na to používa je inšpiratívna".

Byť queer a Róm

17. mája sme si pripomenuli Medzinárodný deň proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT). Pri tejto príležitosti vznikla anketa Homofób roka, a do hlasovania na webovej stránke ludskeprava.sk/homofob sa mohol zapojiť ktokoľvek, ako aj poslať nomináciu. Porota zložená z LGBTI+ aktivistov a aktivistiek zvolila laureáta ceny Dúhový jednorožec.

Koordinátorka n.z. Dúhové Slovensko Zuzana Slamená uviedla, že "byť queer a Róm v tejto krajine a ešte o tom spievať je proste úžasné, je to úžasný človek. Historicky prvý Dúhovy jednorožec je v správnych rukách. Neviem si ani predstaviť lepší štart tohto ocenenia a dúfam, že takýchto ľudí bude pribúdať a rozdáme veľa jednorožcov".

Nižšie si môžete vypočuť pieseň Vojtíka z Detvy s názvom Detviansky sen, ktorá za veľmi krátky čas ovládla sociálne siete.

Počas minulých rokov si anti-cenu Homofób roka "odniesli" aj poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov, Konferencia biskupov s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú "aktéri kultúry smrti", expremiér Matovič alebo predseda neonacistickej ĽSNS Marián Kotleba. Cenu si však fyzicky neprevzali. Poslanec a predseda strany SNS Andrej Danko si zatiaľ ako jediný prevzal cenu osobne. Po stretnutí so zástupcami mimovládnych organizácií dokonca zmiernil svoje vyjadrenia voči ľuďom z LGBTI+ komunity. Pred tromi rokmi sa stala víťazkou poslankyňa Anna Záborská, ktorá v ankete získala viac hlasov ako krúžkov vo voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok