Sieň slávy NHL sa rozrastie. Pribudne do nej aj tento famózny švédsky brankár

tasr
22.6.2023 09:04

Mená hráčov a členov realizačného tímu predstavil predseda výberovej komisie Mike Gartner. Nových členov uvedú do Siene slávy počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa uskutoční 13. novembra v Toronte.

Sieň slávy NHL sa rozrastie. Pribudne do nej aj tento famózny švédsky brankár
TASR/AP/Jae C. Hong

Do Hokejovej siene slávy v Toronte uvedú tento rok trojicu brankárov - Henrika Lundqvista, Toma Barrassa a Mikea Vernona. Do elitnej spoločnosti vstúpi aj bývalý útočník NHL Pierre Turgeon a za ženský hokej Kanaďanka Caroline Ouelletteová. V kategórii budovateľov ocenia trénera Kena Hitchcocka a in memoriam niekdajšieho generálneho manažéra Pierrea Lacroixa. 

Mená úspešných kandidátov oznámil predseda výberovej komisie Mike Gartner. Nových členov uvedú do hokejovej dvorany počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa uskutoční 13. novembra v Toronte.

41-ročný Lundqvist sa dočkal uvedenia hneď v prvom možnom roku. So švédskou reprezentáciou získal v Turíne 2006 olympijské zlato. V zbierke má aj z striebro zo ZOH 2014 v Soči, titul majstra sveta z Kolína nad Rýnom 2017 a dve strieborné medaily z MS (2003, 2004). Žiaril aj v NHL v drese New Yorku Rangers, ktorému v roku 2014 pomohol k postupu do finále Stanleyho pohára. V profilige odchytal 459 víťazných zápasov, v historickom poradí podľa počtu triumfov mu patrí piate miesto. Ďalších 61 víťazstiev pridal v play off. Hráčsku kariéru ukončil v roku 2020 pre problémy so srdcom.

"Som vďačný a nesmierne poctený, že ma vybrali do Hokejovej siene slávy. Spomínam si na všetkých velikánov, ktorí sú členmi  Hockey Hall Of Fame a inšpirovali ma, keď som bol malé dieťa. Sú to úžasné pocity, že budem môcť vstúpiť do tejto výnimočnej spoločnosti," uviedol Lundqvist na sociálnej sieti Twitter.

Do Hokejovej siene slávy v Toronte sa dostali v minulosti aj štyria slovenskí rodáci - hráčske legendy Stan Mikita (1983), Peter Šťastný (1998), Marián Hossa (2020), ako aj novinár George Gross (1985).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok