FOTO: V Paríži sa po výbuchu zrútila budova. Hlásia ľudí v ohrození života aj desiatky zranených

ta3 čtk TASR
21.6.2023 18:33

Najmenej 37 zranených si vyžiadal výbuch budovy americkej hudobnej školy v centre Paríža. Štyria ľudia sú v ohrození života, uviedol večer minister vnútra Gérald Darmanin po príchode na miesto. Jednu z dvoch osôb, ktoré boli nezvestné, hasiči vyslobodili spod ruín polozrútenej budovy. Jeden dom sa po explózii zrútil a začal horieť.

Prišli stovky hasičov

Na mieste zasahovalo až 325 hasičov, plamene sú už ale pod kontrolou, uviedol Darmanin vo vysielaní BFM TV. Mesto zriadilo stredisko pre ľudí, ktorí sa museli evakuovať. Francúzsky prezident Emmanuel Macron poďakoval zasahujúcim zložkám. Príčina nešťastia zatiaľ nie je jasná.

Silný výbuch sa ozval v parížskom 5. obvode okolo 17.00 h. Jeden dom sa úplne zrútil, niekoľko ďalších je vážne poškodených, jedna fasáda spadla na ulicu. Podľa svedkov z okolia boli v sutinách uväznení ľudia, ktorí si mobilnými telefónmi volali o pomoc. Parížsky policajný prefekt Laurent Nuňez varoval, že počet zranených môže ešte stúpnuť. Vedenie metropoly zriadilo krízovú jednotku pre koordináciu zásahu.

Príčina nie je známa

Na mieste bola aj starostka Paríža Anne Hidalgová. Vedenie metropoly a obvodu na radnici zriadilo krízové centrum, kam sa môžu so žiadosťou o pomoc obrátiť ľudia, ktorí museli dočasne opustiť svoje domovy. Byty v okolí výbuchu majú vytlčené okná, poškodené sú aj autá. S evakuáciou pomáhalo až 200 policajtov, uviedol Darmanin. Väčšina postihnutých sa v čase výbuchu nachádzala na ulici a zasiahli ich trosky.

"V tejto fáze nie je možné určiť príčinu požiaru," uviedla prokuratúra. Zasahujúce zložky na mieste stanovili rozsiahle ochranné pásmo, podľa špekulácií médií sa obávali ďalších výbuchov. Časť svedkov hovorila o silnom zápachu plynu a spomínali nedávne práce v tejto lokalite. Podľa Darmanina ale budova nemala žiadne zásadné závady.

"Dnes večer oslavujeme hudbu, ale nie je nám do spevu. Myslíme na tých, ktoréých postihol výbuch v Paríži," uviedol Macron na začiatku koncertu k sviatku hudby v Elyzejskom paláci.

Prípad vyšetrujú

Na miesto zásahu prišli stovky policajtov a hasičov, zasahovali aj vojaci. Úrady dôrazne žiadali obyvateľov mesta, aby sa zasiahnutej štvrti vyhli. Časť obyvateľov bola evakuovaná. Dopravný podnik uzavrel z bezpečnostných dôvodov stanicu prímestských vlakov RER Port-Royal. Výbuch sa odohral v tesnej blízkosti vojenskej nemocnice Val-de-Grâce.

Premiérka Élisabeth Borneová uviedla, že je potrebné nechať v pokoji zasahovať profesionálov. O vývoji diania ju informuje parížsky policajný prefekt, oznámila stanica BFM TV. Podľa novinárov sa odohralo niekoľko potýčok medzi policajtmi a ľuďmi, ktorí sa snažili preniknúť do uzavretého priestoru.

Prokuratúra prípad zatiaľ vyšetruje ako neúmyselné ublíženie na zdraví spôsobené porušením povinností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok