Koniec jednej éry? Šéf tabakového gigantu chce zakázať cigarety

ta3
21.6.2023 16:59

Výkonný riaditeľ spoločnosti Philip Morris International (PMI) Jacek Olczak si dal za cieľ nahradiť klasické cigarety alternatívami, ako sú vaporizéry.

WHO: Elektronické cigarety škodia, taktiku tabakových firiem treba potlačiť v zárodku
TASR/AP

Od roku 2016 sa spoločnosť snaží transformovať z najväčšej tabakovej firmy na svete na vedecké centrum, ktoré môže fajčiarom pomôcť definitívne prestať fajčiť.

Do tejto „budúcnosti bez dymu“ investovala spoločnosť viac ako 8,5 miliardy libier – od výskumných prác až po propagáciu nových produktov. Olczak sa domnieva, že prechod na cigarety podobné spaľovacím motorom by musel byť v časovom horizonte, ktorý spotrebiteľom a priemyslu poskytne čas na zmenu.

„Keď sa pozrieme na to, čo Spojené kráľovstvo robí v automobilovom priemysle, keď hovorí, že od určitého roku nesmiete vyrábať benzínové autá, mohli by sme to mať aj s tabakom,“ povedal pre Daily Mail Olczak, ktorý bol sám fajčiarom dve desaťročia, kým nevyskúšal zariadenie na zahrievanie tabaku. Produkty ako zahrievaný tabak a e-cigarety teraz tvoria takmer 35 % celkových ročných tržieb PMI.

Poľský podnikateľ sa domnieva, že prechod za zdravšie alternatívy môžu urýchliť vládne opatrenia. Po príklady nešiel ďaleko. Či už ide o alternatívy k benzínovým a naftovým autám, alebo energeticky úspornejšie žiarovky. Nové benzínové a naftové autá a dodávky budú v Spojenom kráľovstve zakázané od roku 2030, čo núti výrobcov vyrábať ekologické alternatívy a vyvíjať tlak na vodičov, aby začali jazdiť ekologicky. Olczak tiež vytvoril analógiu s prechodom na energeticky úsporné žiarovky. „V rôznych krajinách mali množstvo investičných schém na podporu výskumu a vývoja, aby zistili, či môžete vyrobiť svetlo s oveľa menšou energiou,“ povedal.

Desaťnásobné zníženie úmrtí

Hlavnou myšlienkou Olczakovho argumentu je, že vlády by mohli znížiť fajčenie a náklady na zdravotnícke služby, ak by podporili tabakové spoločnosti, ako je PMI, aby skúmali alternatívy, ktoré sú menej škodlivé pre zdravie a zároveň stanovili konečný termín na zákaz tradičných cigariet.

Na základe údajov Svetovej zdravotníckej organizácie by mohlo dôjsť k desaťnásobnému zníženiu úmrtí spojených s fajčením, ak by fajčiari úplne prešli na výrobky bez dymu.

V minulosti PMI bojovala so žalobami, ktoré tvrdili, že spoločnosť zatajuje nebezpečenstvo spojené s fajčením. Olczak, ktorý sa stal generálnym riaditeľom v roku 2021 po desaťročiach v PMI, však povedal, že podnikanie sa zásadne zmenilo, a to natoľko, že cigarety teraz podľa neho „patria do múzeí“.

Ocenil Švédsko a Japonsko za ich prístup k alternatívam fajčenia na rozdiel od Brazílie a Singapuru, ktoré zakázali niektoré menej škodlivé možnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok