V Grécku sa rozpútala politická kríza

TA3, TASR, Foto: TASR
6.11.2011 12:55

Zúriaca dlhová kríza už nie je v Grécku problémom číslo jeden. V krajine sa rozpútala kríza politická. Zatiaľ čo premiér chce vládu národnej jednoty, opozícia chce predčasné voľby. A Gréci, ktorí sú už politikou otrávení, nevkladajú veľké nádeje do ani jednej z týchto možností.

V Grécku sa dnes začali rokovania o vytvorení dočasnej koaličnej vlády s cieľom zaistiť, že krajina v priebehu nasledujúcich týždňov nezbankrotuje. Najväčšia opozičná strana však povedala, že na diskusii sa nezúčastňuje.


Hovorca vlády Elias Mossialos štátnej televízii povedal, že meno nového premiéra by malo byť známe najneskôr v pondelok, následne by premiér Jorgos Papandreu podal demisiu. Mossialos neskôr agentúre AP povedal, že jeho vyjadrenie v súvislosti s novým premiérom boli "osobným želaním" a nie oficiálnym vyhlásením.


Líder konzervatívnej opozície Antonis Samaras má dnes na programe stretnutie s prezidentom Karolosom Papuliasom, jeho strana, ktorá sa vyslovila za vypísanie predčasných volieb, však popiera rokovania s vládnymi socialistami.


Samaras vyhlásil, že kým premiér Papandreu zostane vo funkcii, bude prekážkou pre riešenie politickej patovej situácie.


"Som odhodlaný pomôcť za podmienky, že Papandreu rezignuje," uviedol. Samaras však jasne nepovedal, či v prípade odstúpenia Papandrea jeho strana vstúpi do navrhovanej vlády národnej jednoty. Vytvorením širokej koalície sa má zaistiť dostatočná podpora pre zmluvu o poskytnutí pôžičky od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF).


Podľa v sobotu zverejnených prieskumov Gréci dávajú prednosť vláde národnej jednoty, ktorá by vládla niekoľko mesiacov počas dlhovej krízy pred možnosťou predčasných parlamentných volieb.
Prieskum ALCO, ktorý si objednali noviny Proto Thema, ukázal, že 52 percent obyvateľov preferuje plán vytvoriť vládu národnej jednoty, navrhnutý premiérom Jorgosom Papandreom. Predčasné voľby požadované opozíciou v prieskume podporilo 36 percent opýtaných.


V druhom prieskume objednanom novinami Ethos je rozdiel medzi oboma tábormi menší, 45 percent chce vládu národnej jednoty a 42 percent predčasné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok