Bidenov syn porušil zákon. Priznal sa k neplateniu daní a nelegálnej držbe zbrane

ta3 ČTK TASR
20.6.2023 15:53

Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter sa priznal k neplateniu federálnej dane z príjmu a k nelegálnemu držaniu strelnej zbrane. V utorok to oznámila prokuratúra v americkom štáte Delaware. Píšu o tom agentúry AFP a AP.

Biden mladší sa na priznaní viny na súde dohodol s prokuratúrou. Biely dom podľa agentúry Reuters prezidentovmu synovi vo vyhlásení vyjadril podporu v jeho snahách o nápravu svojho života, konkrétne obvinenia ale nekomentoval.

Biden sa vyhne trestnému stíhaniu

Denník The New York Times (NYT) uvádza, že Hunter Biden súhlasil s podmienečným trestom za to, že neskoro zaplatil svoje dane v rokoch 2017 a 2018. Dohodou sa tiež vyhne trestnému stíhaniu za to, že pri nákupe strelnej zbrane v roku 2018 klamal o užívanie drog. Obsahom dohody medzi Bidenom mladším a ministerstvom spravodlivosti okrem iného je, že Biden dva roky nebude užívať drogy a bude súhlasiť s tým, že už nikdy nebude vlastniť strelnú zbraň. Dohodu musí ešte schváliť sudca.

Na federálnom súde v Delaware sa Hunter Biden objaví v najbližších dňoch. "Po tomto oznámení... môžem tvrdiť, že päťročné vyšetrovanie Huntera je uzavreté," uviedol podľa NYT Bidenov advokát Christopher Clark, ktorý dodal, že "Hunter je presvedčený o dôležitosti prevziať zodpovednosť za chyby, ktoré urobil v turbulentnom období svojho života, keď bol závislý na drogách".

Politický aspekt

Ak v prípade nenastane významný obrat, z hľadiska spravodlivosti by malo byť vyšetrovanie prezidentovho syna čoskoro ukončené, politický aspekt prípadu však zostane naďalej živý, podotýkajú americké médiá. Vyšetrovanie Huntera Bidena, konkrétne jeho drogová závislosť a medzinárodné podnikanie, bolo už dlho vítaným argumentom pre republikánskych oponentov prezidenta Joea Bidena. Republikánsky exprezident Donald Trump, ktorý chce opäť kandidovať v prezidentských voľbách a ktorý je sám trestne stíhaný, sa počas svojho pôsobenia v Bielom dome pokúšal dávať do súvislosti problémy Huntera Bidena s krokmi jeho otca.

Medzi Hunterove politicky najvýbušnejšie škandály minulých rokov patrí kauza okolo jeho laptopu. Tá sa začala na jeseň 2020, keď bulvárny denník The New York Post zverejnil materiály získané z počítača, ktorý Bidenovi mladšiemu kedysi údajne patril. Dáta médiám vtedy poskytli spojenci Donalda Trumpa. Z dát vyplynuli podrobnosti o Hunterových podnikateľských aktivitách a údajných miliónoch dolárov zarobených vďaka väzbám na čínske firmy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok