Politici reagujú na rozhodnutie prezidentky: Niektorí smútia, iní sa tešia

ta3 TASR
20.6.2023 15:33

Zuzana Čaputová oznámila, že sa nebude uchádzať o druhé funkčné obdobie v Prezidentskom paláci. Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Toto sú slová politikov a politických strán.

Bola inšpiráciou

Premiér Ľudovít Ódor rešpektuje rozhodnutie hlavy štátu Zuzany Čaputovej nekandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Má aj jeho obdiv za odvahu urobiť to, čo považuje za najsprávnejšie. Uviedol to na sociálnej sieti.

Ódor si prezidentku váži osobne aj pracovne. "Vždy bola a ostane inšpiráciou pre mnohých na Slovensku vrátane mňa. Jej rozhodnutie sa určite nerodilo ľahko," poznamenal.  

Do politiky prinášala pokoj

Mimoparlamentná strana Demokrati rešpektuje jej rozhodnutie. Dodala, že v nej strácajú spojenca v slušnej, pokojnej a konštruktívnej politike.

"Slovenská politika je preplnená egami a krikľúnstvom. Prezidentka Zuzana Čaputová prináša do politiky pokoj a pomoc ľuďom. Jej snaha spájať bude vo verejnom živote chýbať. Rozhodnutie nekandidovať však plne rešpektujeme. Nie je to prejav slabosti, ale, naopak, veľkej sily niekoho, pre koho moc nie je tým najvyšším, čo môže dosiahnuť. Zuzane Čaputovej prajeme veľa síl v jej poslednom roku v úrade," uviedli v stanovisku Demokrati.

Strana pripomína, že nemáme rezignovať na slušnú politiku. Poslanec parlamentu pôsobiaci v Demokratoch Juraj Šeliga rozhodnutie Čaputovej rešpektuje, no tvrdí, že je to škoda. 

"Zuzana Čaputová každý deň dokazovala, že pokoj a rozvaha v politike sú možné, že sa dá viesť dialóg a hľadať porozumenie, že budovať dobré meno Slovenska v zahraničí sa dá aj s eleganciou," napísal na sociálnej sieti.

Reakcia hnutia OĽANO

Hnutie OĽANO a priatelia berie na vedomie rozhodnutie Zuzany Čaputovej neuchádzať sa o post prezidentky SR v nastávajúcich prezidentských voľbách,
 
"Ďakujeme pani prezidentke za to dobré, čo vykonala pre Slovenskú republiku a veríme, že novým prezidentom sa stane rozhodný človek s pevným charakterom, ktorý dokáže brániť Slovensko pred mafiou," píše hnutie vo svojom stanovisku.

Reakcia Kisku

Bývalý prezident SR Andrej Kiska pri oznámení Zuzany Čaputovej nekandidovať na post hlavy štátu necíti hnev ani sklamanie, ale skôr smútok. Rozumie jej a plne ju aj chápe. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Keď človek vchádza do politiky s čistým odhodlaním pomôcť a dostane za to urážky a nenávisť, je to krutá facka. Zažil som to," uviedol Kiska. Prezidentka je podľa neho ešte v podstatne ťažšej situácii. "Samotná funkcia dostáva človeka do mimoriadne osamotenej pozície. Kto to nezažil, ťažko to precíti. Položme si otázku my všetci, ktorí ju máme radi. Spravili sme všetko preto, aby cítila prezidentka našu podporu a kandidovala znova," pýta sa bývalá hlava štátu.

Kiska verí, že v budúcoročných voľbách znova vyhrá kandidát, na ktorého budeme môcť byť hrdí.

Reakcia Sulíka

Predseda SASKY Richard Sulík ocenil prácu prezidentky Zuzany Čaputovej, keďže mandát vykonávala v extrémne ťažkých časoch. K tomu, či SASKA postaví za kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka, sa podľa neho vyjadria, keď to bude aktuálne.

"Zariadime sa, premyslíme si, koho podporíme na prezidenta alebo či nepostavíme vlastného kandidáta," reagoval Sulík na rozhodnutie Čaputovej. "K tomu sa vyjadríme, keď to začne byť aktuálne, teraz sú pred nami parlamentné voľby, ideme sa tomu naplno venovať," odpovedal na otázku, či bude kandidátom SaS na prezidenta Korčok. SASKA sa podľa Sulíka chce až do 30. septembra sústrediť len na parlamentné voľby.

Reakcia Smeru

Strana Smer-SD berie na vedomie, že prezidentka Zuzana Čaputová nemieni opätovne kandidovať. Toto rozhodnutie ju neprekvapilo. Uviedla to strana na sociálnej sieti.

"Čaputová sa občanom SR vždy obrátila chrbtom, keď ju najviac potrebovali. Sama priznala, že nerozumie krajine, v ktorej žije," uviedol Smer. Hlave štátu želá, aby sa jej po ukončení prezidentského mandátu darilo v súkromnom aj pracovnom živote.

Reakcia Modrí, Most-Híd

Prezidentka Zuzana Čaputová má veľkú zásluhu na tom, že pozícia Slovenska v Európskej únii a NATO nebola spochybnená partnermi. V reakcii na rozhodnutie Čaputovej nekandidovať opäť v budúcoročných prezidentských voľbách to uviedol László Sólymos z mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd. Líder strany Mikuláš Dzurinda rozhodnutie prezidentky ľudsky chápe.

"Vykonáva úrad v období, ktoré je poznačené dosahom pandémie na občanov i ekonomiku, vojnou Ruska proti Ukrajine, výraznou vnútropolitickou polarizáciou, ako aj agresívnym správaním časti politického spektra voči nej samotnej," poznamenal Dzurinda.

Čaputová podľa Sólymosa nie vždy využila dostatočne razantným spôsobom svoje právomoci. Myslí si, že po páde vlády Eduarda Hegera mala trvať na predčasných voľbách v júni. "Rozhodnutie prezidentky nekandidovať ešte viac rozkolíše už aj tak turbulentné vody slovenskej politiky," skonštatoval.

Reakcia strán okolo Maďarského fóra

Zoskupenie strán okolo Maďarského fóra rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej opätovne nekandidovať v budúcoročných voľbách na post hlavy štátu.

Zoskupenie strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia a Demokratická strana však vyjadrilo nad rozhodnutím prezidentky ľútosť. "Rešpektujeme toto jej slobodné rozhodnutie," podotkli.

Sú znepokojení tým, že vulgarizácia spoločenského života, cieľavedomá diskreditácia, zastrašovanie politických a názorových oponentov sa stali normou v politických diskusiách. "Hrozby zabitím našej pani prezidentke, iným ústavným činiteľom a najnovšie zasa aj novinárom sú existenčnou hrozbou pre našu demokraciu," uviedli.

Vyzvali preto štátne orgány, aby si riadne plnili všetky svoje úlohy a nedovolili ohrozovanie bezpečnosti a základných práv občanov. "Iba demokratická občianska spoločnosť, slobodná a kultivovaná výmena názorov a ideí a vzájomný rešpekt a spolupráca môžu zabezpečiť pre všetkých občanov bezpečnosť a pokojný život," dodal predseda ODS Pavel Macko.

Reakcia SNS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezaujímala o problémy Slovákov. Uviedla to mimoparlamentná strana SNS. Víta preto rozhodnutie hlavy štátu nekandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

"Zuzana Čaputová so svojou nepripravenosťou počas štyroch rokov nebola schopná riešiť problémy slovenských občanov, necestovala po Slovensku a nezaujímala sa o problémy ľudí žijúcich na Slovensku," skonštatovala SNS.

Reakcia PS

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko ďakuje prezidentke SR Zuzane Čaputovej za presadzovanie hodnôt demokracie, slušnosti a rovnosti pre všetkých. Predseda hnutia Michal Šimečka to uviedol v reakcii na rozhodnutie hlavy štátu opätovne nekandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

"Som si istý, že tak bude robiť aj v posledný, piaty rok svojho mandátu, ktorý je ešte stále pred ňou a Slovensko ju v ňom ešte bude potrebovať," zdôraznil Šimečka. Rozhodnutie prezidentky nekandidovať mu je ľúto, ale plne ho rešpektuje.

Dodal, že osud demokracie neleží na pleciach jedného človeka. "Bude ležať na pleciach nás všetkých, ktorí spoločne chceme, aby hodnoty demokracie, slušnosti a rovnosti zvíťazili nad zlobou a nenávisťou," podotkol.  

Pellegrini ju ľudsky chápe  

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrni nemá ambíciu stať sa prezidentom. Povedal to v utorok po tom, čo hlava štátu Zuzana Čaputová oznámila, že nebude opätovne kandidovať v prezidentských voľbách. Pellegrini jej rozhodnutie rešpektuje. Myslí si, že nebola pripravená zvládnuť tlak, ktorý táto funkcia prináša, no ľudsky ju chápe.

Stať sa prezidentom je podľa Pellegriniho poslanie, hlava štátu dostane obrovskú dôveru ľudí a s ňou sa nemá hazardovať. "Ak chce byť niekto nielen politik, ale aj štátnik, tak z takejto funkcie, hoc možno pre aktuálnu slabosť alebo vážnu udalosť v rodine, neodchádza," povedal.

Pellegrini si myslí, že prezidentskí kandidáti budú teraz vyrastať ako "huby po daždi". Hlas-SD chce do prvého kola postaviť kandidáta alebo podporí takého kandidáta, ktorý by spĺňal sociálno-demokratické hodnoty. "Neplánujeme v Hlase moju kandidatúru na prezidenta," povedal s tým, že sa momentálne sústredia na parlamentné voľby.

Čaputovej rozhodnutie vníma ako ďalší dôkaz toho, keď sa na významné ústavné funkcie v štáte dostávajú ľudia, ktorí predtým nemali žiadnu politickú skúsenosť. Nie sú podľa neho pripravení na zvládanie enormného tlaku, ktorý je na Slovensku s politikou často spojený. Porovnal to s prípadom exprezidenta Andreja Kisku, ktorý z politiky úplne zmizol a podľa Pellegriniho si neplní ani úlohy exprezidenta.

"Považujem prezidentku za príliš mladú politickú dôchodkyňu, a nemyslím si, že toto rozhodnutie je to, čo Slovensko momentálne potrebuje, hoci nehovorím, že by mala byť víťazom volieb," uzavrel.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok