Vypil pivo za 17 sekúnd. Macrona obviňujú z nezodpovednosti a toxickej maskulinity

ta3 čtk
20.6.2023 11:19

Francúzsky prezident Emmanuel Macron čelí obvineniu z nezodpovednosti a toxickej maskulinity pre video, ktoré ho zachytáva, ako v šatni ragbyového klubu vypil fľašu piva počas 17 sekúnd. Informoval o tom denník The Guardian, podľa ktorého vo Francúzsku vyvolal debatu o pití alkoholu.

Vypil pivo za 17 sekúnd. Macrona obviňujú z nezodpovednosti a toxickej maskulinity
TASR/AP

Nábeh na pravicu?

Na videu je vidieť Maron, ako si v šatni toulouského ragbyového tímu po sobotňajšom víťazstve nad La Rochelle na parížskom Stade de France berie fľašu piva Corona. Po výzvach, aby pivo vypil do dna, za jasotu trénerov a hráčov fľašu vyprázdni, potom s ňou hrdo buchne na pult.

"Toxická maskulinita v politickom vedení na jednom zábere," napísala na twitteri poslankyňa za stranu Zelených Sandrine Rousseauová. "Prezident, ktorý zdieľa radosť 23 hráčov a podieľa sa na ich tradíciách. To je všetko," odpovedal Jean-René Cazeneuve, poslanec Macronovej centristickej strany Obnova (Renaissance).

Voľba piva Corona - obľúbeného nápoja zosnulého pravicového prezidenta Jacquesa Chiraka - viedla k špekuláciám, či sa tým Macron snaží nadbiehať pravicu, alebo sa pokúša ukázať, že je mužom z ľudu po obvineniach, že je "mimo".

Keď sa v marci, v čase krízy okolo francúzskej dôchodkovej reformy, objavilo video Macrona na pive v Kinshase, čelil obvineniu, že je odtrhnutý od bežných starostí doma.

Aký má vzťah s alkoholom?

Väčšina komentárov sa však sústredila na Macronov postoj k alkoholu. Je veľkým zástancom francúzskeho vinárstva a raz vyhlásil, že pravidelne vypije pohár vína na obed a ďalší večer. Bolo tiež vidieť, že bráni vinársku a alkoholovú lobby tým, že blokuje pokusy orgánov verejného zdravia propagovať "suchý január".

Denník Libération pripomenul, že v roku 2018 Macron v rozhovore pre miestne noviny uviedol, že skôr než víno je pre mladých ľudí nebezpečné nárazové pitie piva a liehovín. Povedal, že existuje problém verejného zdravia, "keď sa mladí ľudia rýchlo opíjajú silným alkoholom alebo pivom". Libération napísal, že Macron teraz predvádza svoje vlastné "vysokorýchlostné" pitie.

"Prezident má zodpovednosť ako vzor, pokiaľ ide o príklad zdravého správania. V tomto prípade spája šport, večierky a konzumáciu alkoholu v kontexte mužného tlaku rovesníkov, kde každý pije trochu veľa," povedal stanici BFM TV Bernard Basset z neziskovej organizácie Association Addictions France. 

"Je to nevhodné. Môžete to urobiť, ale nie pred kamerami," dodal lekár a špecialista na závislosti William Lowenstein.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok