VIDEO: Geniálny nápad? Medvede v bojnickej zoo testujú odolnosť kontajnerov na odpadky

ta3 čtk
20.6.2023 06:49

Medvede hnedé, ktoré chovajú v zoologickej záhrade v Bojniciach, testujú kontajnery na odpadky. Cieľom skúšok je vyvinúť také nádoby, ktoré by človek mohol ľahko obsluhovať, ale do ktorých by sa voľne žijúce medvede nedostali a nemohli v nich zháňať ľahkú "korisť".

VIDEO: Geniálny nápad? Medvede v bojnickej zoo testujú odolnosť kontajnerov na odpadky
reprofoto Youtube/Zoo Bojnice

Nedokončený zákon

Medvede rôzne zabezpečené kontajnery a koše testujú už po niekoľkýkrát od vlaňajška. Súvisí to s tým, že zákon 360 obciam ukladá, aby zabezpečili odpad pred medveďmi, už ale nešpecifikuje, ako to majú urobiť.

"Najdôležitejšie je, aby sa medveď do komunálneho odpadu nedostal," povedal Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého, ktorého úlohou je informovať verejnosť alebo predchádzať možným konfliktným situáciám medzi človekom a týmito šelmami. Testy sú pre neho zaujímavé aj kvôli sledovaniu inteligencie medveďov.

Efektívne podmienky

Podľa Maroša Voroniča z firmy, ktorá kontajnery odolné voči medveďom vyvíja, sú záťažové skúšky v kontrolovaných podmienkach zoologickej záhrady efektívnejšie, pretože v prírode či na ulici nejde často zaznamenať všetky situácie, ktoré sa tam dejú.

Testy sa konajú najmenej týždeň, a tak majú medvede dosť času, aby dokázali prípadne prísť na to, či dokážu zdolať nejakú konštrukciu alebo zábranu.

Vedúca oddelenia marketingu bojníckej zoo Andrea Klasová pripomenula, že úlohou zoologických záhrad nie je len chov ohrozených druhov zvierat, ale aj pomoc zvieratám žijúcim vo voľnej prírode.

Témy: Bojnice medveď

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok