Klimatická kríza v Európe sa zhoršuje. 16-tisíc obetí a škody za miliardy

TASR
19.6.2023 20:41

Klimatická kríza si v Európe za minulý rok vyžiadala 16-tisíc obetí. Podľa Správy o stave klímy je práve Európa kontinent, ktorý sa otepľuje najrýchlejšie. Extrémy počasia, ktoré spôsobujú klimatické zmeny, spôsobili škody za dve miliardy eur

Oravu zasiahlo extrémne sucho, voda však chýba na väčšine Slovenska
TASR/Henrich Mišovič

Európsky kontinent sa v dôsledku klimatickej krízy otepľuje približne dvakrát rýchlejšie, ako je celosvetový priemer. Následky sú každý rok vážnejšie, vyplýva zo správy o stave klímy v Európe. Autori správy vidia nádej v rýchlom rozvoji obnoviteľných zdrojov energie v Európskej únii.

Najteplejší rok od začiatku meraní zaznamenali minulý rok viaceré krajiny západnej a juhozápadnej Európy a s rekordnými horúčavami súviselo 16-tisíc úmrtí. Extrémy počasia, prevažne záplavy a víchrice, spôsobili škody za dve miliardy eur.

Správa tiež poukazuje na sucho postihujúce úrodu i prevádzku vodných a niektorých jadrových elektrární, rekordné povrchové teploty viacerých morí a dosiaľ najsilnejšie zaznamenané topenie ľadovcov. Dôsledky prichádzajú aj v podobe úbytku pôvodných a príchodu inváznych druhov, čo narušuje ekosystémy a biologickú rozmanitosť.

S takýmito udalosťami je podľa súčasných poznatkov o klimatickom systéme potrebné rátať častejšie a môžu sa stať ešte intenzívnejšími. Priemerná teplota v Európe bola vlani 2,3 stupňa Celzia nad priemerom oproti obdobiu medzi rokmi 1850 až 1900. To znamená celosvetové zvýšenie o 1,2 stupňa. Za tri desaťročia, od roku 1991 do roku 2021, bol európsky nárast 1,5 stupňa Celzia.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok