Napätie medzi Srbskom a Kosovom rastie. Európska únia sa snaží o rokovania na urovnanie krízy

ta3 TASR
19.6.2023 16:23

Európska únia vyzvala lídrov Srbska a Kosova, aby sa "bez predbežných podmienok" zúčastnili na rozhovoroch o urovnaní napätia vo vzájomných vzťahoch, informuje agentúra AFP.

Napätie medzi Srbskom a Kosovom rastie. Európska únia sa snaží o rokovania na urovnanie krízy
TASR/AP

Napätie pre zadržanie policajtov

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zatiaľ nedostal žiadnu odpoveď na pozvanie na rokovania do Bruselu, ktoré adresoval srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi a kosovskému premiérovi Albinovi Kurtimu. Ich stretnutie by sa malo uskutočniť tento týždeň v Bruseli. EÚ sa snaží o sprostredkovanie kontaktov počas vyostreného napätia v súvislosti s nedávnym zadržaním troch kosovských policajtov Srbskom.

Vučič v nedeľu 18. júna povedal, že rozhovory s Kurtim sú "zbytočné", kým nebudú splnené srbské požiadavky. Nevylúčil však, že sa na rokovaní zúčastní. Kurti objasnil, že pred vyslovením súhlasu so schôdzkou v Bruseli čaká, kým kosovskí predstavitelia získajú prístup k zadržaným policajtom.

Hovorca EÚ pre zahraničné záležitosti Peter Stano uviedol, že termín stretnutia zatiaľ nebol stanovený, pretože strany zatiaľ nepotvrdili svoju účasť. "Očakávame, že prejavia rozumný postoj, prídu do Bruselu a vynaložia potrebné úsilie na deeskaláciu, a potom to preberieme podľa toho, či sa stretnutie uskutoční a ako bude prebiehať," objasnil Stano.

Povedal, že od lídrov Srbska a Kosova sa očakáva, že "prídu bez predbežných podmienok", a poukázal na dve nadchádzajúce stretnutia, na ktorých by štáty EÚ mohli diskutovať o opatreniach voči obom stranám konfliktu, ak nebudú spolupracovať.

Ako celý konflikt vznikol?

Napätie medzi Belehradom a Prištinou vzrástlo v máji, keď  sa v štyroch obciach na severe Kosova chceli funkcií ujať starostovia albánskej národnosti zvolení v apríli v komunálnych voľbách bojkotovaných tamojšou srbskou väčšinou. 

Uvedenie starostov do úradu sa konalo za asistencie kosovskej polície. Celá procedúra vyvolala protesty Srbov, ktoré prerástli do potýčok s kosovskou políciou i s príslušníkmi misie NATO v Kosove.

EÚ následne pohrozila Kosovu politickými dôsledkami, ak nezmení svoj kurz v súvislosti s voľbami. Mohlo by napr. ísť o pozastavenie návštev na vysokej úrovni i finančnej spolupráce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok