Skončil sa prvý deň talianskych volieb

TASR, TA3
24.2.2013 22:52

Pri hlasovaní Berlusconiho došlo k incidentu, keď sa k nemu rozbehli tri feministky z ukrajinskej skupiny Femen s obnaženým poprsím a kričali "Basta Berlusconi" (Dosť bolo Berlusconiho).

Úderom 22. hodiny sa nedeľu v Taliansku skončil prvý deň parlamentných volieb, ktoré pozorne sleduje aj celá Európska únia.
Do 19.00 h SEČ odovzdalo svoje hlasy 46,8 percenta z okolo 50 miliónov voličov, teda o niečo menej, ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2008 v rovnakom čase (49,2 percenta). Informovala o tom talianska agentúra ANSA.
Naopak, zvýšila sa účasť v simultánne konaných voľbách v regiónoch Lombardsko, Lazio a Molise. Na predchádzajúcich regionálnych voľbách sa do 19. hodiny zúčastnilo vyše 35 percent voličov, tentoraz to je v rovnakom čase 48,2 percenta.

Talianske voľby pokračujú v pondelok od 07.00 do 15.00 h SEČ, hneď po zatvorení volebných miestností zverejnia médiá prognózy. V krajine platí pomerný systém zavedený v decembri 2005.
Posledné prieskumy verejnej mienky zverejnené pred začiatkom volebného moratória pred dvoma týždňami favorizovali s približne päťpercentným náskokom stredoľavú volebnú alianciu Piera Luigiho Bersaniho. Na druhom mieste bola koalícia strán pravého stredu vedená expremiérom Silviom  Berlusconim.
Analytici sa však rozchádzajú v názore na to, či by Bersani dokázal zostaviť stabilnú vládu schopnú presadiť potrebné ekonomické reformy. V prípade víťazstva sa zrejme bude musieť spojiť s centristickou koalíciou odchádzajúceho premiéra Maria Montiho. Takéto spojenectvo by však mohli skomplikovať názorové nezhody

medzi Montim a Bersaniho ľavicovým partnerom Nichim Vendolom.
Treťou najsilnejšou politickou silou bolo podľa prieskumov nové Hnutie piatich hviezd založené komikom Beppem Grillom, ktorého politici hlavného prúdu označujú Grilla za nebezpečného populistu. Grillovo hnutie by sa mohlo stať treťou, respektíve druhou najsilnejšou samostatnou stranou v novom parlamente, čo by mohlo skomplikovať rokovania o zostavení vlády.

V nedeľu hlasovali všetci vplyvní politickí lídri, vrátane Bersaniho, Montiho a Berlusconiho. Pri hlasovaní Berlusconiho došlo k incidentu, keď sa k nemu rozbehli tri feministky z ukrajinskej skupiny Femen s obnaženým poprsím a kričali "Basta Berlusconi" (Dosť bolo Berlusconiho).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok