Aj kôstka z avokáda je jedlá: Takto si ju jednoducho a chutne pripravíte

TA3/zm
4.7.2023 16:00

Po prekrojení avokáda končí zvyčajne veľká okrúhla kôstka v koši. Pritom aj táto časť je jedlá, len treba vedieť, ako si ju pripraviť.

Aj kôstka z avokáda je jedlá: Takto si ju jednoducho a chutne pripravíte
Freepik

Avokádo je superpotravina, a to nehovoríme len o dužine, ale aj o kôstke, ktorá je pre toto ovocie typická. Áno, avokádo napriek chuti, ktorú by ste priradili skôr k zelenine, je ovocie.

Zdravá kôstka

Avokádová kôstka obsahuje cenné živiny, ktoré podporujú imunitný systém, pôsobia na organizmus protizápalovo, dokonca protirakovinovo. Okrúhla kôstka je navyše bohatá na vlákninu, širokú škálu vitamínov a minerálov, dokonca i na zdravé tuky. Majú síce horkastú chuť, ale ak viete, ako ich pripraviť, pochutnáte si.

Smoothie

Kôstku z avokáda môžete hodiť do mixéra, v ktorom pripravujete smoothie. Ak máte kvalitný spotrebič, rozseká ju bez námahy. Dochutiť je však potrebné takúto ingredienciu niečím sladkým, napríklad banánom alebo aj medom.

Avokádový prášok

Druhou možnosťou, ako avokádovú kôstku spotrebovať a získať z nej cenné živiny, je upiecť ju v rúre a následne pomlieť na prášok. Nečudujte sa, že získa oranžovú farbu, je to celkom bežné. Takto pripravený prášok sa hodí opäť na prípravu smoothie, ale pokojne ho môžete pridať do omáčok k mäsu či cestovinám alebo ak pečiete domáci chlieb. 

Témy: avokádo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok