SPF 50 neopaľuje alebo vraj stačí vlaňajší krém? Toto sú najčastejšie mýty o opaľovaní

TA3/zm
1.7.2023 10:00

Napriek tomu, že sa o opaľovaní a jeho nástrahách hovorí každý rok, ešte stále existuje niekoľko mýtov, ktorým niektorí ľudia veria. Pozrite sa, či ste sa nedali oklamať aj vy.

SPF 50 neopaľuje alebo vraj stačí vlaňajší krém? Toto sú najčastejšie mýty o opaľovaní
Freepik

Pobyt na slnku je určite zdravý, pretože sa nám vďaka nemu tvorí v tele vitamín D. Tak ako s ničím, ani s opaľovaním sa to však nemá preháňať a pre zdravie pokožky je vhodné držať sa niekoľkých zásad. Alebo skôr neveriť niektorým „zaručeným pravdám“. 

Minuloročný krém

Jedna z najčastejších chýb, ktoré v snahe šetriť a nevyhadzovať robí stále pomerne dosť ľudí, je používanie minuloročného krému na opaľovanie. Iste, veď nevyhodíte kozmetiku, v ktorej ostala ešte polovica. Treba sa však na krém pozrieť nasledovne. Na každom produkte je symbol, ktorý ukazuje, do akej doby od otvorenia sa má dopoužívať. Ak je na konkrétnom opaľovacom kréme znak 12M a vy ste ho otvorili na minuloročnej septembrovej dovolenke, potom pokojne krém používajte, rok od otvorenia ešte neuplynul. No ak by bolo na produkte napríklad 6M, čo symbolizuje spotrebu 6 mesiacov od otvorenia, lehotu ste už prepásli. A dávali by ste si na kožu akýkoľvek iný starý krém? Zrejme nie. Navyše pri SPF platí, že účinok ochranných látok sa časom znižuje, takže je možné že sa budete mazať bez faktoru a potom sa čudovať, prečo vás slnko spieklo. 

Vysoké SPF neopaľuje

Druhým nedorozumením je, že mnoho ľudí stále nevie, čo vlastne číslo za skratkou SPF znamená. Čím je vyššie, tým majú dojem, že sa slnko nedostane cez ochrannú vrstvu opaľovacieho krému a vrátia sa, napríklad z dovolenky, bez opálenia. Opäť omyl. Číselná hodnota neznamená silnejšiu alebo slabšiu ochranu. Veľmi zjednodušene povedané, udáva čas, ako dlho vás chráni pred UVA a UVB žiarením. Závisí to však od fototyu, ktorý má vaša pokožka. Ak je pre vás prirodzené, že prvé známky opálenia vidíte po 10 minútach strávených na slnku, násobí sa tento čas SPF hodnotou. No tmavšia pokožka, ktorá vydrží na slnku bez prvotného opálenia povedzme polhodinu, násobí SPF faktorom zas túto dobu.    

Základné opálenie chráni

Približne v deväťdesiatych rokoch sa začala tradovať povera, že pred dovolenkou pri mori by ste mali chytiť aspoň základné opálenie doma, aby bola pokožka na silnejšie slnečné lúče pripravená. A hoci sa vám môže zdať, že ste to odskúšali doslova na vlastnej koži a funguje je, nie je to pravda. Aj v prípade, že už opálenie ako tak máte, môžete sa zas a znova spáliť. V duchu tohto mýtu preto ľudia začiatkom leta používajú silnejší a koncom leta zas slabší faktor. Pritom mazanie opaľovacími krémami má úplne iné fungovanie, ktoré sme už vysvetlili.  

Za sklom, v tieni či pod vodou

Celé roky a celé generácie verili ľudia tomu, že v tieni sa nespália. Rovnako pod vodou alebo za sklom. A všetky tri tieto situácie majú niečo spoločné. Je to nezmysel a opaľuje vás tak či tak, len v rozdielnej miere. Pod vodou najviac, pretože pôsobí pre slnečné lúče doslova ako lupa. Za sklom najmenej, ale to prepustí nejaké UVA a UVB žiarenie. Nuž a tieň závisí od toho, čo ho vrhá. Ak koruna stromov alebo len zamračené počasie, tak sa radšej natrite, pretože na kožu lúče slnka prenikajú tak či tak.   

Témy: opaľovanie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok