Dôležité tri body. Slovenskí futbalisti vydreli víťazstvo nad Islandom

ta3 tasr
17.6.2023 22:40

Slovenskí futbalisti zvíťazili v sobotňajšom zápase kvalifikácie ME 2024 na Islande 2:1. Pod ich triumf v Reykjavíku sa gólovo podpísali Juraj Kucka a striedajúci Tomáš Suslov, za domácich vyrovnal z jedenástky na priebežných 1:1 Alfred Finnbogason. Slováci majú po troch odohratých zápasoch na konte sedem bodov a upevnili si druhé miesto v tabuľke J-skupiny za deväťbodovým lídrom Portugalskom.

Dôležité tri body. Slovenskí futbalisti vydreli víťazstvo nad Islandom
TASR/AP

So Škriniarom aj Hamšíkom

V základnej jedenástke slovenského tímu nastúpil už aj uzdravený stopér Škriniar a tiež Hamšík, ktorý sa na dva zápasy vrátil do reprezentácie a na Islande viedol hostí s kapitánskou páskou na rukáve. Už v 2. minúte domáci takmer potrestali chybu Pekaríka, no A. Gudmundssonovi v šestnástke nesadla lopta a Dúbravku nepreveril.

Islandský blok sa pokúsil na opačnej strane prepáliť Kucka, ale nebol úspešný. Slováci pôsobili v úvode v zadných radoch rozháraným dojmom a po ďalších zaváhaniach Hamšíka a Kucku mali šťastie, že súper zle vyriešil finálnu fázu. V 15. minúte po dlhej nakopávanej lopte postupoval A. Gudmundsson zboku na Dúbravku, dokázal ho obísť, ale z ostrého uhla poslal loptu iba do bočnej siete. 

Hamšík, Kucka a gól

V 27. minúte sa Slovákom podarilo otvoriť skóre. Hamšík prihral do palebnej pozície na os ihriska Kuckovi, ktorý z 20 metrov nechytateľnou strelou k žrdi prekonal Runarssona - 0:1. Aktivita domácich po góle mierne ochabla, napriek tomu sa im ešte do prestávky podarilo vyrovnať. Thorsteinssonov pokus vyrazil Dúbravka pred Willumssona, ktorého fauloval Hancko a Finnbogason z bieleho bodu nezaváhal - 1:1. V závere prvého polčasu sa zaskvel Runarsson, ktorý zblízka reflexívnym zákrokom zneškodnil Makovu tutovku.

Aj vstup do druhého polčasu patril Islanďanom. Domáci hráči mali viac loptu v moci, ale dostávali sa len po šestnástku. Statickú ofenzívu sa hosťujúci kouč snažil rozhýbať dvojitým striedaním. Na ihrisko prišli Suslov s Boženíkom a tento ťah mu vyšiel. V 63. minúte si na Hamšíkov roh naskočil Kucka, ale nemal presnú mušku. Slováci držali súpera na dištanc, hralo sa viac na polovici súpera. 

Kuriozita

Druhý polčas nebol natoľko úrodný na šance ako prvý, no Slovákom sa predsa len podarilo dostať sa v 70. minúte druhýkrát do vedenia, aj keď im pomohol poriadny kus šťastia. Gudmundsson chcel odkopnúť loptu vo vlastnom pokutovom území, napálil ju však do Suslova a od neho skončila kuriózne v domácej sieti - 1:2. Situáciu ešte skúmal VAR, ktorý gól potvrdil. Domáci vrhli všetky sily do útoku, no vyrovnať nedokázali a po druhej kvalifikačnej prehre sa dostali do komplikovanej pozície z hľadiska boja o postup. Naopak, Slováci si v tomto smere veľmi pomohli.

Témy: Island
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok