Novým cyperským prezidentom je konzervatívec Anastasiadis

TASR
24.2.2013 17:41

Líder opozičných konzervatívcov Nikos Anastasiadis bude novým prezidentom Cyperskej republiky. Vyplýva to z prognóz výsledkov dnešného druhého kola volieb, podľa ktorých získal 57,6-61,5 percenta hlasov.

Novým cyperským prezidentom je konzervatívec Anastasiadis
CTK

Jeho ľavicový súper Stavros Malas, podporovaný komunistami, dostal 38,5-42,5 percenta hlasov.
Grécka časť rozdeleného Cypru, ktorá je členom Európskej únie, tak bude mať po piatich rokoch opäť konzervatívneho prezidenta. Anastasiadisov komunistický predchodca Dimitris Christofias z dôvodu neúspechu svojej finančnej politiky nekandidoval na druhé funkčné obdobie.
Pred sídlom volebného štábu 66-ročného Anastasiadisa sa zhromaždili stovky jeho stúpencov a začali jasali, keď televízia zverejnila prvé prognózy.

Anastasiades sľúbil, že sa pokúsi v krátkom čase dosiahnuť dohodu s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom o pláne finančnej pomoci. Záležitosť však nie je jednoduchá, pretože akýkoľvek spôsob riešenia krízy - od reštrukturalizácie dlhu, až po presunutie strát na banky - by mohol zaviesť precedens pre ďalšie problémové krajiny a narušiť krehkú dôveru finančných trhov.
Obavy, že Cyprus svoj dlh nikdy nesplatí, ako aj nedôvera, najmä Nemecka, v sľuby cyperskej vlády bojovať proti praniu špinavých peňazí a silné väzby na Rusko, môžu rozhovory naďalej komplikovať. Tie sa vlečú už osem mesiacov.
Cyprus sa nachádza v najhlbšom ekonomickom úpadku za ostatné štyri desaťročia a nezamestnanosť tam dosahuje rekordných 15 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok