Teroristický útok na školu v Ugande. Hlásia desiatky mŕtvych a niekoľko zranených

ta3 TASR
17.6.2023 08:54

Pri džihádistickom útoku na školu na západe Ugandy zahynulo najmenej 41 ľudí, vrátane 38 študentov, píše agentúra AP s odvolaním sa na miestneho starostu. Pôvodne polícia informovala o 25 obetiach. Podľa ugandskej armády ozbrojenci aj niekoľko ľudí, najmä dievčat, uniesli.

Útok sa odohral v piatok v strednej škole v meste Mpondwe zhruba dva kilometre od hranice s Kongom. Ozbrojenci napojení na takzvaný Islamský štát tu zapálili internát. "Doteraz bolo v škole nájdených 25 tiel, ktoré boli prevezené do nemocnice (v meste) Bwera. V nemocnici je tiež osem zranených, ktorí zostávajú v kritickom stave," uviedla pôvodne na twitteri polícia.

Starosta mesta Selevest Mapoze ale podľa agentúry AP neskôr uviedol, že bolo nájdených 41 tiel, vrátane 38 zabitých študentov. Miestny predstaviteľ Joe Walusimbi povedal, že im bolo 16 a viac rokov.

Záchrana unesených a zničenie skupiny

Niektorí chlapci boli podľa generálmajora Dicka Oluma upálení alebo rozsekaní na kusy. Niektoré telá sú natoľko obhorené, že na ich identifikáciu bude potrebné vykonať testy DNA. Ďalších študentov, najmä dievčatá, útočníci uniesli.

Ozbrojenci podľa informácií spravodajského webu BBC študentom zapálili matrace a predpokladá sa, že v oblasti odpálili aj bomby. Okrem toho z internátu ukradli jedlo.

"Naše sily prenasledujú nepriateľa, aby zachránili unesených a túto skupinu zničili," uviedol na twitteri hovorca ugandských ozbrojených síl Felix Kulayigye. Útočníci z miesta činu utiekli smerom do Konga.

Za útokom podľa ugandských činiteľov stoja Zjednotené demokratické sily (ADF), čo je islamistická skupina, ktorá už niekoľko desaťročí pôsobí na východe Konga a preniká aj do Ugandy. V júni 1998 bolo pri útoku ADF na neďaleko hraníc s Kongom upálených 80 študentov a viac ako 100 študentov bolo unesených. ADF vznikla vo východnej Ugande v 90. rokoch a postavila sa proti dlhoročnému prezidentovi Yowerimu Musevenimu, ktorého vinila z perzekvovania moslimov. Po porážke ugandskou armádou v roku 2001 sa presunula do konžskej provincie Severné Kivu. Hlavný zakladateľ skupiny Jamil Makulu bol v roku 2015 zatknutý v Tanzánii a je teraz v ugandskom väzení.

V marci pri útoku pripisovanom ADF zahynulo v Kongu najmenej 20 ľudí. V roku 2021 sa Uganda v Kongu zapojila do spoločnej operácie zameranej proti ADF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok