Muža, ktorý v roku 2018 zaútočil na synagógu v Pittsburghu, uznali za vinného. Hrozí mu trest smrti

ta3 ČTK
16.6.2023 18:45

Bývalý vodič kamiónu Robert Bowers podľa rozhodnutia súdnej poroty zaútočil v roku 2018 na synagógu v americkom Pittsburghu a zastrelil 11 ľudí pri čine motivovanom nenávisťou voči Židom.

Muža, ktorý v roku 2018 zaútočil na synagógu v Pittsburghu, uznali za vinného. Hrozí mu trest smrti
TASR/AP

Porotcovia v piatok 50-ročného muža po niekoľkých hodinách rokovaní uznali vinným vo všetkých 63 bodoch obžaloby, informovala agentúra AP. Bowers bol obvinený okrem iného z 11 nenávistných činov, ktorých výsledkom bola smrť človeka, a teraz mu hrozí trest smrti. Rovnaká porota bude v nadväzujúcom konaní voliť medzi týmto variantom a doživotným väzením.

Streľba v synagóge Tree of Life, pri ktorej prišli o život veriaci vo veku 54 až 97 rokov a niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia, je označovaná za najkrvavejší antisemitský útok v dejinách Spojených štátov. Podľa vyšetrovateľov tam Bowers začal strieľať v čase sobotnej bohoslužby puškou typu AR-15 a ďalšími zbraňami a polícii povedal, že "všetci Židia musia zomrieť".

Podľa AP o jeho odsúdení prakticky nebolo pochýb, pretože aj obhajoba na začiatku hlavného pojednávania uznala, že obžalovaný je páchateľom útoku. Rozporovala iba argumentáciu prokurátorov o tom, že hlavnou hnacou silou jeho počínania bola nenávisť. Dvanásťčlenná porota dala za pravdu obžalobe po približne piatich hodinách diskusií počas štvrtka a piatkového dopoludnia. Bowersa uznala vinným okrem iného z "bránenia slobodnému uplatňovaniu náboženského vyznania" alebo zo zámerného ublíženia na zdraví súvisiaceho s náboženstvom. 

Bowers na oznamovanie verdiktu nijako výrazne nereagoval, rovnako ako na iné momenty súdneho procesu, napísala AP. Rovnaká porota bude teraz v nadväzujúcom konaní voliť medzi trestom smrti pre odsúdeného a doživotným väzením. Obhajoba predtým ponúkla prokuratúre priznanie viny výmenou za doživotie, prokurátori to ale odmietli a rozhodli sa na súde usilovať o trest smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok