Prvé ruské jadrové hlavice už sú v Bielorusku, oznámil Putin

ta3 ČTK
16.6.2023 18:18

Prvé ruské jadrové hlavice boli dopravené do Bieloruska, oznámil v piatok na ekonomickom fóre v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin. Celú dodávku taktických jadrových zbraní potom Minsk dostane do konca tohto roka, uviedol podľa agentúry TASS prezident.

Jadrová zbraň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Ako viete, rokovali sme o tom, že na bieloruské územie rozmiestnime tieto taktické jadrové zbrane. K tomu došlo - prvé jadrové hlavice boli dodané na územie Bieloruska. Je to prvý krok. Pred koncom roka túto prácu plne dokončíme," povedal Putin. Jadrové zbrane sú podľa neho odstrašujúcim prostriedkom pre všetkých, ktorí uvažujú o tom, že by "Rusku uštedrili strategickú porážku".

Minsk a Moskva v máji podpísali dokumenty ohľadom rozmiestnenia ruských taktických jadrových zbraní - teda tých, ktoré majú relatívne krátky dolet a v porovnaní s tými strategickými menší rozsah - v Bielorusku. 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vtedy upozornil, že taktické jadrové zbrane v Bielorusku budú naďalej pod kontrolou Moskvy, ktorá si tiež vyhradzuje právo rozhodovať o ich prípadnom použití.

Agentúra AFP v súvislosti s tým pripomenula, že Putin 9. júla oznámil, že Moskva s nasadzovaním jadrových zbraní začne až v júli. Protirečil tak bieloruskému autoritárskemu vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý už na konci mája tvrdil, že do jeho krajiny dorazili prvé hlavice.

Spojené štáty v reakcii na Putinovo oznámenie uviedli, že nevidia žiadne známky toho, že by sa Rusko chystalo jadrovú zbraň použiť. "Nemáme dôvod upravovať svoj jadrový postoj," povedal novinárom podľa AFP šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok