Výbuch sopky komplikuje Filipíncom život. Desaťtisíce ľudí museli opustiť svoje domovy

ta3 TASR
16.6.2023 09:39

V dôsledku výbuchu jednej z najaktívnejších filipínskych sopiek Mayon už evakuovali 20-tisíc ľudí. Oznámila to v piatok tamojšia národná agentúra pre zvládanie katastrof, informuje agentúra DPA.

Výbuch sopky komplikuje Filipíncom život. Desaťtisíce ľudí museli opustiť svoje domovy
TASR/AP

Mayon chrlí lávu od 8. júna, pričom rozžeravený prúd vytekajúci z krátera meria približne jeden kilometer, uviedol Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie (Phivolcs). Tento úkaz prilákal k sopke známej dokonalým kužeľovitým tvarom mnoho zvedavcov.

Očakávaný výbuch sopky ovplyvnil životy vyše 38-tisíc miestnych obyvateľov a viac ako 20-tisíc už umiestnili do 27 evakuačných centier, uviedla filipínska agentúra pre zvládanie katastrof. Stupeň výstrahy súvisiaci so sopkou ostáva na úrovni tri. To znamená, že sopka je veľmi nepokojná, v kráteri je láva a v priebehu týždňov alebo dokonca dní možno nastane nebezpečný výbuch, uvádza Phivolcs.

Sopka vysoká 2462 metrov je populárnou atrakciou pre turistov i horolezcov. Do provincie Albay v súčasnosti smeruje mnoho ľudí, aby erupciu videli na vlastné oči. Miestne úrady pre cestovný ruch preto zverejnili zoznam bezpečných miest, z ktorých možno sopku sledovať. Za uplynulých 400 rokov vybuchol Mayon vyše 50-krát, naposledy v roku 2018. Aj vtedy úrady evakuovali desiatky tisíc ľudí. Najničivejšia erupcia sopky v roku 1814 zabila približne 1200 ľudí.

Témy: Filipíny
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok