Španielsko naďalej pomáha Ukrajine. Dodá jej tanky, obrnené transportéry aj poľné nemocnice

ta3 ČTK
16.6.2023 07:56

Španielsko Ukrajine dodá ďalšie štyri tanky Leopard 2A, 20 obrnených transportérov a väčší počet poľných nemocníc. Podľa vyhlásenia zverejneného na stránkach ministerstva obrany o tom vo štvrtok na schôdzke krajín vojensky podporujúcich Ukrajinu informovala spojencov šéfka rezortu Margarita Roblesová.

Španielsko naďalej pomáha Ukrajine. Dodá jej tanky, obrnené transportéry aj poľné nemocnice
TASR/AP

"Ukrajina obhajuje spravodlivú vec, a preto má našu plnú podporu, a to nielen pri dodávkach materiálu, ale aj pri výcviku vojakov," povedala Roblesová. Upresnila, že obrnené transportéry určené pre Ukrajinu pošle Španielsko 19. júna do Poľska. Doteraz takých obrnencov dodalo Kyjevu štyridsať. Tanky Leopard 2A4 sa v súčasnosti opravujú.

Medzi poľnými nemocnicami, ktoré Španielsko Ukrajine dodá, bude zariadenie Role 2+, v ktorom môže byť urgentná chirurgia, zázemie pre stabilizáciu stavu zranených vojakov, laboratórne a farmaceutické zázemie. Než bude nemocnica pozostávajúca z 12 kontajnerov do krajiny zasiahnutej vojnou presunutá, plánuje Španielsko vyškoliť ukrajinský personál, ktorý v nej bude pôsobiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok