Teploty po celom svete sa zapíšu do histórie. Na začiatku júna lámali rekordy

ta3 TASR
15.6.2023 21:10

Svet zažil najteplejší začiatok júna v histórii meraní, oznámila vo štvrtok zástupkyňa riaditeľa služby Európskej únie pre monitorovanie zmeny klímy Copernicus Samantha Burgessová.

Teploty po celom svete sa zapíšu do histórie. Na začiatku júna lámali rekordy
AP / TASR

Služba uviedla, že začiatkom júna celosvetové teploty prekročili predindustriálnu úroveň o viac ako 1,5 stupňa Celzia, čo je limit pre globálne otepľovanie stanovený v parížskej dohode z roku 2015.

Podľa dát sa medzi 7. a 11. júnom priemerná denná svetová teplota pohybovala 1,5 stupňa Celzia alebo viac nad stanovenou hranicou, pričom 9. júna ju prekročila o 1,69 stupňa Celzia.

"Priemerné globálne teploty vzduchu (dva metre nad povrchom) boli v prvých dňoch júna 2023 výrazne najvyššie v porovnaní s doterajšími záznamami ERA5," informuje služba Copernicus, ktorá disponuje meteorologickými údajmi v niektorých prípadoch siahajúcich do roku 1950.

Každý stupeň je dôležitý

"Každý zlomok stupňa je dôležitý, aby sa zabránilo ešte vážnejším dôsledkom klimatickej krízy," povedala Burgessová.

V posledných rokoch bol tento limit niekoľkokrát prekročený v zime a na jar. Teraz je to po prvý raz, čo bol prekročený v júni.

Máj bol chladnejší o menej ako 0,1 stupňa Celzia než najteplejší máj v histórii. Táto správa prichádza v čase, keď sa začal prejavovať klimatický jav El Niňo. Fenomén vyvoláva obavy z extrémneho počasia a ďalších horúčav. Copernicus nedávno informoval, že teplota svetových oceánov minulý mesiac dosiahla vôbec najvyššie namerané hodnoty pre mesiac máj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok