Slovensko by po eurovoľbách mohlo mať ďalšieho europoslanca, návrh schválil Európsky parlament

ta3 TASR
15.6.2023 13:57

Slovensko by po budúcoročných eurovoľbách mohlo mať 15 europoslancov, o jedného viac ako v súčasnosti. Vyplýva to z návrhu ďalších kresiel pre deväť krajín EÚ, ktorý vo štvrtok schválil Európsky parlament (EP). Odobriť ho musia ešte lídri členských krajín na summite EÚ.

Európska únia
Facebook/GLOBSEC

Parlament prijal návrh svojho zloženia, ktoré sa posudzuje pred každými eurovoľbami. Vzhľadom na demografické zmeny od volieb v roku 2019 chce inštitúcia vytvoriť 11 ďalších mandátov, čím by ich celkový počet dosiahol 716.

Z nových kresiel by po dve pripadli Holandsku a Španielsku a po jednom Slovensku, Dánsku, Fínsku, Írsku, Lotyšsku, Rakúsku a Slovinsku.  Rozhodnutie o zložení EP v novom legislatívnom období musí schváliť Európska rada, ktorej zasadnutia sú známe ako summity EÚ. Parlament vo štvrtok Európsku radu vyzval, aby postupovala rýchlo, prípadne ich okamžite informovala, ak má v úmysle odchýliť sa od predloženého návrhu. Členské krajiny totiž musia na vnútroštátnej úrovni prijať potrebné zmeny pred voľbami do EP, ktoré sa budú konať v júni 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok