Svet opustila oscarová hviezda. Zomrela britská herečka Glenda Jacksonová

ta3 ČTK
15.6.2023 13:30

Vo veku 87 rokov zomrela britská herečka, držiteľka dvoch Oscarov a bývalá politička Glenda Jacksonová, píše AFP s odvolaním sa na jej agenta. Niekdajšia členka Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti získala v roku 2020 aj ocenenie britskej filmovej a televíznej akadémie (BAFTA) pre najlepšiu herečku vo filme Hľadá sa Elizabeth. Medzi rokmi 1992 a 2015 bola poslankyňou za labouristami.

Svet opustila oscarová hviezda. Zomrela britská herečka Glenda Jacksonová
TASR/AP

"Zomrela pokojne vo svojom dome v londýnskom Blackheathu po krátkej chorobe v kruhu svojej rodiny," uviedol agent herečky Lionel Larner. Dodal, že Jacksonová nedávno dokončila natáčanie filmu The Great Escaper (Veľký útekár), kde si zahral aj Michael Caine. Dve ceny americkej filmovej akadémie za najlepší ženský herecký výkon dostala za snímky Zamilované ženy a Na úrovni z rokov 1969 a 1973.

Politickej kariére sa venovala po dobu 23 rokov ako poslankyňa Labouristickej strany. "V parlamente je rad dobrých 'hercov', ale len ona má Oscarov," hovorilo sa s nadsadením o Jacksonovej, ktorá sa v roku 2000 neúspešne uchádzala aj o kreslo londýnskej starostky. Po odchode z parlamentu sa vrátila k hereckej kariére a účinkovala okrem iného v kritikou veľmi oceňovanej stvárnení shakespearovskej drámy Kráľ Lear, kde stvárnila hlavnú postavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok