Šéf agentúry pre jadrovú energiu Grossi navštívil Záporožskú jadrovú elektráreň

ta3 ČTK
15.6.2023 12:20

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po odkladoch spôsobených bojmi na juhovýchode Ukrajiny prišiel do Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne. Uviedla to agentúra TASS a tiež ukrajinská spoločnosť Enerhoatom. Grossiho inšpekcia nasleduje po pretrhnutí Kachovskej priehrady, ktorej vodu elektráreň používa na chladenie.

Šéf agentúry pre jadrovú energiu Grossi navštívil Záporožskú jadrovú elektráreň
TASR/AP

Šéf MAAE podľa ruskej agentúry Interfax povedal, že bol prijatý "rad opatrení" na stabilizáciu situácie v elektrárni. Grossi v utorok pricestoval do Kyjeva, kde o možných rizikách pre okupovanú elektráreň rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

Podľa ukrajinských zdrojov sa Grossiho príchod na miesto oneskoril, pretože ruská strana pôvodne nedala delegácii MAAE povolenie na prekročenie frontovej línie kvôli bojom v Záporožskej oblasti.

Korešpondent TASS uviedol, že kolóna áut s Grossim dorazila do areálu jadrovej elektrárne po tom, čo onedlho predtým pri meste Vasylivka prekročila líniu dotyku medzi ukrajinskými a ruskými vojskami. "Na jednej strane je situácia vážna a následky (pretrhnutie priehrady) sú reálne. Na druhej strane bolo prijatých niekoľko opatrení na stabilizáciu situácie," citovala Grossiho agentúra Interfax. Šéf MAAE podľa nej tiež povedal, že v nádrži priliehajúcej k elektrárni je dostatok vody na jej chladenie.

Grossi podľa TASS tiež oznámil, že inšpektori MAAE zostávajú v elektrárni a že podpis dohody o bezpečnosti elektrárne medzi Ruskom a Ukrajinou je "nereálny", kým obe strany stále bojujú.

Záporožská elektráreň je so svojimi šiestimi blokmi s hrubým výkonom 6000 megawattov pod kontrolou ruských síl od prvých dní ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala vlani vo februári. Kvôli zničeniu Kachovskej priehrady pred viac ako týždňom je teraz ohrozené chladenie odstavených reaktorov vodou. Grossi skôr uviedol, že si chce so svojim tímom urobiť obrázok o situácii na mieste.

Grossi novinárom v Kyjeve povedal, že elektráreň po zničení Kachovskej priehrady a po začatí ukrajinskej protiofenzívy čelí "relatívne nebezpečnej situácii". Priehrada pomáhala zásobovať nádrž slúžiacu na chladenie reaktorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok