Svedectvo z KĽDR: Ľudia umierajú od hladu, krajina je na pokraji ďalšej katastrofy

ta3 ČTK
15.6.2023 08:06

V Severnej Kórei je nedostatok jedla a susedia umierajú od hladu. V exkluzívnych rozhovoroch to novinárom britskej stanice BBC oznámili traja ľudia žijúci v tejto najizolovanejšej krajine sveta. Ich svedectvo naznačuje, že situácia v totalitnej diktatúre je najhoršia od hladomoru z druhej polovice 90. rokov.

Pchjongjang tvrdí, že záujmy jeho občanov pre neho vždy boli na prvom mieste. Svedectvo získané BBC spochybnil tvrdením, že sú vymyslené a pochádzajú od protirežimných síl.

Severokórejská vláda hermeticky uzavrela hranice v roku 2020, čím zastavila tok kľúčového tovaru do krajiny a podľa zdrojov BBC tiež sprísnila kontroly nad životmi obyvateľov. BBC sa podarilo s pomocou organizácie Daily NK, ktorá má v krajine sieť svojich zdrojov, tajne vyspovedať troch bežných Severokórejcov. Tí uviedli, že majú od uzavretia hraníc strach, že zomrú od hladu, alebo budú popravení za porušovanie pravidiel. Počuť čokoľvek od ľudí žijúcich v Severnej Kórei je extrémne vzácne.

Jedna žena žijúca v hlavnom meste Pchjongjangu BBC povedala, že pozná trojčlennú rodinu, ktorá doma zomrela od hladu. "Klopali sme im na dvere, aby sme im dali vodu, ale nikto nám neotvoril," povedala Či Jon. Keď bezpečnostné zložky vošli dovnútra, našli ich mŕtvych, dodala. Počula tiež o ľuďoch, ktorí sa zabili alebo odišli do hôr zomrieť, pretože sa nedokázali uživiť. Meno Či Jony bolo zmenené, aby bola chránená, rovnako ako mená ďalších ľudí, s ktorými BBC urobila rozhovor.

Strach z covidu, neskôr z hladu

Robotník na stavbe, ktorý žije neďaleko čínskych hraníc a ktorého BBC pomenovala Čan Ho, uviedol, že v jeho dedine už zomrelo od hladu päť ľudí. "Najskôr som sa bál, že umriem na covid, ale potom som sa začal báť, že umriem od hladu," povedal. Syn jeho priateľa bol nedávno svedkom niekoľkých popráv za zatvorenými dverami. Pri každej z nich boli zabití traja až štyria ľudia, ktorí sa pokúsili o útek zo zeme.

Obchodníčka na trhu zo severu krajiny, Mjong Sok, povedala, že takmer tri štvrtiny výrobkov na jej miestnom trhu predtým pochádzali z Číny, ale teraz je trh prázdny. Rovnako ako ostatní, ktorí sa živia predajom tovaru pašovaného cez hranice, aj ona prišla o väčšinu príjmov. Uviedla, že jej rodina nikdy nemala tak málo jedla a že v poslednej dobe jej ľudia klopali na dvere a prosili o jedlo, pretože mali veľký hlad.

Na pokraji katastrofy

Koncom 90. rokov minulého storočia postihol Severnú Kóreu hladomor, pri ktorom zahynuli až tri milióny ľudí. Nedávne zvesti o hladomore, ktoré tieto rozhovory potvrdzujú, vyvolali obavy, že by krajina mohla byť na pokraji ďalšej katastrofy.

Severná Kórea nikdy nebola schopná vyprodukovať dostatok potravín pre svojich 26 miliónov obyvateľov. Keď v januári 2020 sprísnila kontrolu hraníc, úrady zastavili dovoz obilia z Číny a tiež hnojív a strojov potrebných na pestovanie potravín. Medzitým opevnili hranicu ploty a zároveň údajne nariadili pohraničnej stráži, aby zastrelila každého, kto sa hranicu pokúsi prekročiť. To ľuďom takmer znemožnilo pašovať potraviny na predaj na neoficiálnych trhoch, kde nakupuje väčšina Severokórejcov.

Dokonca aj severokórejský diktátor Kim Čong-un naznačil vážnosť situácie – v jednej chvíli otvorene hovoril o „potravinovej kríze“ a zároveň sa rôzne pokúšal zvýšiť poľnohospodársku produkciu. Nakoniec ale dal prednosť financovaniu svojho jadrového zbrojného programu av roku 2022 otestoval rekordných 63 balistických rakiet. Podľa jedného z odhadov sú celkové náklady na tieto testy viac ako 500 miliónov dolárov, čo je viac, než je potrebné na vyrovnanie ročného nedostatku obilia v Severnej Kórei.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok