Kruté, neľútostné boje. Ukrajina musí dostať zbrane, aby mohla pokračovať v protiofenzíve, tvrdí Stoltenberg

ta3 tasr
14.6.2023 18:43

NATO musí zabezpečiť Ukrajine dostatok zbraní, aby mohla pokračovať vo svojej protiofenzíve proti Rusku. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Informujeme o tom agentúra AFP.

Kruté, neľútostné boje. Ukrajina musí dostať zbrane, aby mohla pokračovať v protiofenzíve, tvrdí Stoltenberg
TASR/AP

S obeťami sa rátalo

"Tou najsamozrejmejšou vecou je zabezpečiť zbrane, zásoby a údržbu (techniky), aby mohla pokračovať v ofenzíve," povedal novinárom. Dodal, že pri protiofenzíve "nikto nečakal nulový počet obetí. Realita je taká, že ide o kruté, neľútostné boje". Podľa neho Ukrajina v boji stratí aj niečo z modernej vojenskej techniky, ktorú dostala od krajín NATO.

Zopakoval, že Ukrajina v rámci protiofenzívy robí pokroky, avšak dodal, že "je to len začiatok a nevieme, či to bude bod zlomu vo vojne". Stoltenberg očakáva, že ministri obrany členských štátov NATO sa na stretnutí vo štvrtok a piatok v Bruseli dohodnú na výraznom navýšení množstva munície, ktoré musí mať každý člen NATO k dispozícii.

Severoatlantická aliancia od začiatku ruskej invázie poslala Ukrajine zbrane a muníciu v hodnote niekoľkých miliárd eur a jej členské štáty do značnej miery vyčerpali svoje vlastné zásoby, ktoré sa postupne snažia doplniť. Stoltenberg dodal, že členské štáty počas tohto roka spoločne objednali 155-milimetrové náboje v hodnote jednej miliardy dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok