FOTO: Taliansko sa lúči s Berlusconim. V Milánskom dóme sa konal pohreb, telo spopolnia

ta3 čtk
14.6.2023 15:19

V milánskej katedrále Narodenia Panny Márie sa v stredu konal štátny pohreb bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Zomrel v pondelok vo veku 86 rokov. V centre Milána ceremóniu vysielanú na veľkoplošných obrazovkách pozerali davy ľudí.

Rakvu nevystavili

Obradu sa zúčastnili prezident Sergio Mattarella, premiérka Giorgia Meloniová aj zahraniční predstavitelia. Tisíce ľudí pred katedrálou aj v nej tlieskali na znamenie úcty, keď bola Berlusconiho rakva vyzdvihnutá z pohrebného vozidla a vnesená do dómu. Spolu s partnerkou zosnulého Martou Fascinaovou išli za rakvou Berlusconiho deti: Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora a Luigi. Po tvárach im stekali slzy.

Zhruba hodinový smútočný obrad, ktorý sa začal o 15:00 SELČ, viedol arcibiskup Mario Delpini. Berlusconiho počas kázania označil za človeka "plného života, lásky a radosti". Vnútri dómu ceremóniu sledovalo asi 2000 ľudí, vrátane špičiek talianskej politiky a ďalších príbuzných expremiéra. Niektorí lídri opozičných strán ale vopred ohlásili, že sa pohrebu nezúčastnia kvôli Berlusconiho rozporuplné osobnosti; niekdajší štvornásobný premiér čelil na súdoch radu obvinení a okrem iného bol právoplatne odsúdený za daňové úniky.

Zo zahraničných predstaviteľov boli prítomní napríklad maďarský premiér Viktor Orbán, katarský emir Tamim bin Chalífa Sání či iracký prezident Abdal Latíf Rašíd. Dostavil sa rad ministrov zahraničia či Manfred Weber, šéf Európskej ľudovej strany, ktorej členom je Berlusconiho strana Hore, Taliansko.

Priaznivci pravicového expremiéra obrad sledovali na námestí pred milánskym dómom, bola to pre nich jediná možnosť, ako sa s Berlusconim verejne rozlúčiť. Rodina pred pohrebom neusporiadala obvyklé vystavenie rakvy. Mnoho ľudí v posledných dňoch nosilo kvety k vile v obci Arcore, kde Berlusconi býval, a spomínali tam na premiéra, ktorý bol posledných skoro 30 rokov zásadnou postavou talianskej politiky.

Telo spopolnia

Berlusconiho telo bude po pohrebe, ktorý skončil búrlivým potleskom, spopolnené a popol bude uložený v rodinnom mauzóleu vo vile v Arcore, povedal agentúre Reuters zdroj blízky rodine. Talianske médiá hrobku popisujú ako stavbu z bieleho mramoru s podzemnou márnicou. Uprostred stojí sarkofág vyrobený pre Berlusconiho a na stenách je vytesaný vlys predstavujúci reťaze, pričom zviazané kruhy sú považované za symbol rodinného zväzku.

Berlusconi zomrel v milánskej nemocnici San Raffaele po náhlom zhoršení zdravotného stavu v spojitosti s chronickou leukémiou. Rakva s telom najdlhšie slúžiaceho povojnového premiéra, mediálneho magnáta a šéfa vládnej strany Hore, Taliansko potom bola v Berlusconiho vile v Arcore, kam sa s ním mohli prísť rozlúčiť rodinní príslušníci a blízki priatelia.

Talianska vláda na stredu vyhlásila štátny smútok, vlajky na úradných budovách sú od pondelka spustené na pol žrde. Kvôli smútku sa v oboch komorách talianskeho parlamentu tento týždeň nekoná žiadne hlasovanie, oboje kritizovala časť opozície, podľa ktorej zosnulý politik rozdeľoval národ.

Berlusconiho si v stredu inzerátom cez celú stránku v hlavných talianskych denníkoch uctila jeho rodina. "Najsladší ocko, ďakujeme ti za tvoj život, ďakujeme ti za tvoju lásku, navždy budeš žiť v nás," uviedli jeho deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok