Ustanovenie, ktoré politickým stranám zakazovalo mať v názve meno politika, označili za protiústavné

TA3 TASR
14.6.2023 14:26

Časť zákona o politických stranách a politických hnutiach je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd SR. Ide o ustanovenie, podľa ktorého názov strany nesmie obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, alebo členom prípravného výboru strany.

Ústavný súd 1140 px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Podľa verdiktu ÚS uvedená časť zasahuje do ústavného práva na slobodu prejavu. Novelu zákona z roku 2018 napadla na ÚS skupina opozičných poslancov Národnej rady SR s tým, že za protiústavné považovali aj ďalšie ustanovenia. Ich návrhu v ďalšej časti však ÚS nevyhovel.

Novela, ktorú iniciovala v tom čase koaličná SNS, upravila fungovanie politických strán a stanovila minimálny počet ich členov na voľby do NR SR či Európskeho parlamentu (EP). 

"Za jeden z najvýznamnejších zásahov do ústavných práv občanov považujeme povinnosť politickej strany odovzdávať Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán na jej požiadanie evidenciu členov strany na plnenie úloh podľa zákona o politických stranách," uviedli poslanci v podaní na ÚS.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok