Výstavy v SNG spestrí komentovaná prehliadka a filmy

TA3
24.2.2013 10:48

Slovenská národná galéria (SNG) pripravila na utorok (26.2.) sprievodné podujatia k svojim dvom aktuálnym výstavám.

Výstavy v SNG spestrí komentovaná prehliadka a filmy

V Esterházyho paláci SNG o 17. hodine sa začne komentovaná prehliadka monografickej výstavy výtvarníčky Jany Želibskej Zákaz dotyku. Expozícia na druhom a treťom poschodí je najväčšou prehliadkou tvorby významnej osobnosti dejín slovenského výtvarného umenia druhej polovice 20. storočia. Želibská (1941) patrí k progresívnej generácii akčných a konceptuálnych autorov, špecificky prehodnocovala podnety neo-avantgardných tendencií najmä francúzskeho nového realizmu a pop-artu. Na československej scéne stála pri zrode environmentálneho umenia v 60. rokoch, postmoderného objektu a inštalácie na konci 80. rokov aj videoumenia v 90. rokoch. Otvoreným feministickým prístupom tematizovala ženské telo. Tieto zámery prelínala s dobovo príznačnými témami alternatívnej scény a neoficiálneho umenia.

Prehliadku výstavy s dôrazom na aspekty rodu, tela a telesnosti bude komentovať feministická a politická teoretička na voľnej nohe Ľubica Kobová, ktorá dlhodobo spolupracuje s feministickým publikačným a vzdelávacím projektom Aspekt. Vyučovala feministickú politickú teóriu na odbore genderových štúdií na Fakulte sociálnych vied Masarykovej univerzity v Brne a v Ústave politológie Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

Druhým sprievodným programom je pokračovanie cyklu Filmové krvinky a súvisí s tematickou výstavou Krv. Filmová projekcia sa uskutoční o 18. hodine v kine Lumiére, s ktorým SNG spolupracuje. V úvode tradične filmová teoretička Eva Filová oboznámi návštevníkov s projekciou dvoch filmov. Úvodný 15-minútový populárno-vedecký film Taký zdravý človek je o príčinách vzniku krvného tlaku i o zásadách jeho liečby a prevencie. V roku 1982 ho nakrútil režisér Vojtech Andreánsky.

Nasledujúci celovečerný farebný film Eden a potom (L'Eden et aprés) vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii (1970). Podľa vlastného námetu ho v ateliéroch na bratislavskej Kolibe režíroval Alain Robbe-Grillet, kameramanom bol Igor Luther a architektom filmu Anton Krajčovič. Príbeh na rozhraní sna a skutočnosti sa odohráva v kaviarni Eden a okrem iných hercov zobrazujúcich študentov diváci v ňom uvidia mladého Juraja Kukuru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok