Onkologickí pacienti vám budú najvďačnejší. Byť hrdinom, darcom krvi, nie je výsada, ale voľba

ta3/Janka Danková
14.6.2023 06:00

Dnešný Svetový deň darcov krvi je akousi oslavou tých, ktorí sa rozhodli podeliť o tú najcennejšiu tekutinu na svete. Tých, vďaka ktorým sa životy iných predĺžili čo i len o pár okamihov. Niekedy i to je veľa.

Onkologickí pacienti vám budú najvďačnejší. Byť hrdinom, darcom krvi, nie je výsada, ale voľba
profimedia

Darovanie krvi je prejav solidarity. Nezištný, bez nároku na odmenu. No ona predsa len príde. Potichu, do srdca. V podobe pocitu zadosťučinenia.

Zachránený život

"Pomohli ste zachrániť život! Dnes bola vaša krv podaná pacientovi, ktorý bol v ohrození života. Ďakujeme." Správa v tomto znení môže od Národnej transfúznej služby (NTS) prísť každému darcovi. No súčasne často o tom, že niekomu zachránil život, ani vedieť nemusí.

"Nikdy som sa nedozvedela, ku komu sa moja krv dostala. Verím len, že vždy išla tam, kde bola najviac potrebná," vyslovila Monika Szabová, ktorá má za sebou už viac ako 40 odberov. "Ak niekto váha alebo sa bojí, naozaj sa nie je čoho. Krv sa človeku prirodzene doplní, takže darcovi skutočne chýbať nebude. Naopak, ak tým môžete niekomu zachrániť život, tak je to ten najlepší pocit na svete," pokračovala.

"Už po prvom darovaní sa budete zamýšľať, prečo ste nezačali skôr," povedala na margo pocitu spokojnosti Tatiana Vajdová, rovnako dlhoročná darkyňa krvi. "Raz sa mi stalo, že som nemohla darovať kvôli nedostatku železa. Vtedy mi aj slzička vyšla. Odvtedy pravidelne pijem cviklovú šťavu a tento problém sa už, našťastie, neopakoval," dodala s radou, ako sa postarať o správnu hladinu hemoglobínu v tele.

Najvďačnejší vám budú onkologickí pacienti

Národná transfúzna služba často vyzýva verejnosť, aby sa osmelila a prišla urobiť dobrý skutok. Zásoby krvi nie sú nikdy dostatočné. "Nikdy nevieme, ktorú krvnú skupinu budú nemocničné zariadenia potrebovať pre svojich pacientov. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že krvné skupiny s negatívnym Rh faktorom sú vzácnejšie, nakoľko ich má len 15% populácie," informovala Martina Frigová z NTS.

"Najviac transfúzií sa spotrebuje počas liečby onkologických ochorení, hlavne pri leukémií a pri transplantáciách kostnej drene. Vtedy sa môže spotrebovať aj viac ako 50 transfúznych jednotiek. Veľká akútna spotreba krvi je aj pri liečbe a operáciách ťažkých úrazov a akútnych stavov spojených so silným krvácaním. Pri ťažkých stratách krvi nahrádzame nielen červené krvinky, ale proporcionálne i plazmu a krvné doštičky, ktoré sú nevyhnutné k zabezpečeniu potrebného zrážania krvi a zastavenia krvácania," pokračovala Frigová.

Aktuálne je na Slovensku najväčší nedostatok zásob krvnej skupiny 0- a AB-. V oboch prípadoch je stav zásob hraničný.

Darovať a pomôcť môže každý zdravý človek. Ako na to?

Byť darcom nie je výsada, ale voľba. Môže ním byť každý, kto má od 18 do 60 rokov, váhu nad 50 kg, netrpí chronickým či závažným ochorením, neužíva pravidelne lieky, nie je nosičom vírusu HIV a nie je po prekonaní hepatitídy typu B alebo C.

Darca, či už potenciálny alebo pravidelný, sa na darovanie môže objednať prostredníctvom webovej stránky alebo mobilnej aplikácie NTS SR. "Po príchode na odberné centrum vyplní dotazník darcu krvi, zaregistruje sa. Nasleduje predodberové vyšetrenie základných parametrov krvného obrazu. Následne absolvuje pohovor u lekára, ktorý zhodnotí výsledky predodberu, prejde si s darcom jeho vyplnený dotazník a následne vyhodnotí, či je darcu možné pripustiť k darovaniu krvi. Samotný odber krvi trvá od 5 do 15 minút," vyslovila Frigová.





zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok