FOTO: Zľahčovanie holokaustu i obvinenia zo sexuálneho násilia. Kto je Rammstein?

ta3/NF; tasr;čtk
14.6.2023 00:00

Nemecká metalová skupina Rammstein vystúpi dnes v Trenčíne. Slovenskí fanúšikovia sa už nevedia dočkať momentu, kedy uvidia svoj idol stáť na pódiu. Pred pár dňami však zahraničné médiá uverejnili informáciu, že frontman kapely Till Lindemann mal údajne sexuálne zneužiť svoje fanúšičky. Aké kontroverzie sa s nimi ešte spájajú?

FOTO: Zľahčovanie holokaustu i obvinenia zo sexuálneho násilia. Kto je Rammstein?
ta3/Anonym

Skupinu Rammstein založil gitarista Richard Z. Kruspe. V roku 1989 utiekol do Západného Berlína a založil skupinu Orgasm Death Gimmicks. V tom čase bol výrazne ovplyvnený americkou hudbou, najmä skupinou Kiss. Po páde Berlínskeho múru sa presťahoval späť domov do mesta Schwerin, kde Till Lindemann pracoval ako košikár a hral na bicie v skupine First Arsch, píše oficiálna webstránka Rammsteinworld.

Súťaž pre amatérske kapely

V tom čase Richard žil s Oliverom Riedelom z kapely The Inchtabokatables a Christophom "Doom" Schneiderom z Die Firma. Richard si uvedomil, že hudba, ktorú predtým vytvoril, mu nesedí. Predstavoval si niečo, čo by spájalo zvuk strojov a rockových elektronických gitár. Všetci traja spolu začali pracovať na novom projekte. Richard čoskoro zistil, že je mimoriadne ťažké písať hudbu aj texty súčasne, a tak prehovoril Lindemanna, aby sa pridal k Rammsteinu. Richard prvýkrát objavil Tilla, keď ho počas práce počul spievať.

V roku 1994 sa v Berlíne konala súťaž pre amatérske kapely, ktorej víťaz získal možnosť nahrať štvorstopovú demo audiokazetu v profesionálnom štúdiu. Kruspe, Schneider, Riedel a Lindemann sa zúčastnili a vyhrali, čo upútalo pozornosť Paula H. Landersa, ktorý sa chcel zapojiť do projektu, keď si vypočul ich demo nahrávku. Na dokončenie svojho zvuku sa Rammstein pokúsili naverbovať Christiana "Flakea" Lorenza, ktorý hrával s Landersom vo Feeling B. Lorenz spočiatku váhal, ale nakoniec súhlasil, že sa pridá ku kapele. Skupina je predstaviteľom hudobného žánru Neue Deutsche Härte, pričom kombinuje industriálny metal a hard rock s prvkami elektroniky.

Je známa svojimi drsnými gitarovými riffmi, výstrelkami porušujúcimi spoločenské tabu a teatrálnymi pódiovými šou s množstvom pyrotechniky. Názov skupiny pripomína letecké nešťastie na vojenskej základni Ramstein z roku 1988, pri ktorom zahynulo 70 ľudí a zranenia utrpelo približne 500 ďalších osôb.

Skupina od svojho založenia hrá v pôvodnej zostave a tvoria ju Till Lindemann (spev), Richard Kruspe (gitara), Paul Landers (gitara), Oliver Riedel (basová gitara), Christoph Schneider (bicie nástroje) a Christian Lorenz (klávesové nástroje). Lindemann, ktorý je výlučným textárom skupiny, pôsobí aj v projekte Lindemann. Vydal tiež tri básnické zbierky: Messer (2002), In stillen Nächten (2013) a 100 Gedichte (2020). Svoj najnovší štúdiový album Zeit, ktorý vyšiel vlani v apríli, nahrali počas lockdownu.

Kontroverzia a sexuálne zneužívanie

Rammstein vyvolal pobúrenie aj videoklipom z roku 2019, v ktorom boli členovia skupiny prezlečení za väzňov nacistického koncentračného tábora. Izraelský predstaviteľ to opísal ako "hanebné a nežiaduce", informovalo BBC.

Deväťminútové video k singlu Deutschland obsahuje scény kapely so slučkami na krku. Kritici ich obvinili z cynického marketingu, ktorý sa pohráva so snímkami z nacistických čias, aby vyvolal mediálny humbuk.

Vo videu skupina preberá rôzne úlohy v období nemeckej histórie. Najmenej jeden člen kapely má na sebe žltú Dávidovu hviezdu, ktorú museli Židia nosiť. Neskôr vo videu môžete vidieť, ako väzni strieľajú do ľudí, ktorí vyzerajú ako nemecké jednotky SS.

Kapela si vybudovala svoj imidž na temnej militaristickej estetike a vo videu z roku 1998 použila zábery z nacistického propagandistického filmu Olympia od Leni Riefenstahlovej z roku 1936. Ich videá, texty a obaly albumov obsahovali odkazy na nekrofíliu, sado-masochizmus aj sexuálne násilie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok