Rusko podniklo masívny útok na mesto Kryvyj Rih, vyžiadal si viacero obetí

ta3 čtk
13.6.2023 06:37

Rusko v noci na utorok podniklo novú vlnu vzdušných úderov proti Ukrajine. Nad väčšinou krajiny sa rozozneli sirény, útoky hlásili úrady v Kyjeve či Charkove. V meste Kryvyj Rih Rusko podľa úradov zasiahlo päťpodlažný dom, následkom čoho zahynulo 11 ľudí, uviedol šéf Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak, ktorý zároveň informoval o zakončení záchrannej operácie.

Ďalších takmer 30 ľudí v Kryvom Rihu utrpelo pri nočnom útoku zranenia, podľa skoršieho vyjadrenia zástupcu mestskej správy Oleksandra Vilkula sú niektorí vo vážnom stave.

"Zasiahli niekoľko objektov v rôznych častiach mesta, vrátane päťposchodovej budovy," napísal na telegrame na útok v Kryvom Rihu ráno Vilkul. Na mieste horelo, podľa šéfa Dnipropetrovskej oblasti Serhija Lysaka boli v plameňoch byty od prvého až po piate poschodie a oheň sa rozšíril na plochu 700 metrov štvorcových. S požiarom bojovali hasiči a záchranári pátrali po preživších pod troskami domu. Počas dňa miestni úradníci niekoľkokrát zvyšovali bilanciu obetí.

Pri ďalšom ruskom útoku, delostreleckom ostreľovaní dediny Bilozerky v Chersonskej oblasti, zomrel v priestranstve pred kostolom 72-ročný duchovný. Zranenie tam utrpela 76-ročná žena, povedal šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

V Kryvom Rihu ostreľovanie zasiahlo podľa agentúry Unian aj tepláreň. V dôsledku toho sa 9-tisíc ľudí ocitlo bez elektriny. Bez dodávok elektriny boli aj tri bane, v ktorých preto na nejaký čas uviazlo niekoľko desiatok baníkov, informovalo podľa Unian ministerstvo energetiky.

Zodpovední za každú odpálenú raketu

Devastácia v rodnom meste prezidenta Volodymyra Zelenského je najnovším krviprelievaním v ruskej vojne na Ukrajine, ktorá trvá už 16 mesiacov, poznamenala agentúra AP. Ukrajinské ozbrojené sily podľa nej v súčasnosti vedú protiofenzívne operácie, pri ktorých sa snažia vytlačiť ruské invázne jednotky z okupovaných území.

"Ruskí vrahovia pokračujú vo svojej vojne proti obytným domom, obyčajným mestám a ľuďom," napísal ráno Zelenskyj na telegrame. "Teroristom nebude nikdy odpustené a budú sa zodpovedať za každú odpálenú raketu," dodal.

Rusko sa konkrétne k situácii v Kryvom Rihu nevyjadrilo, ruské ministerstvo obrany ale podľa TASS uviedlo, že v noci ruské vzdušné sily útočili "vysoko presnými zbraňami" dlhého doletu na operatívne rezervy ukrajinských ozbrojených síl a na sklady s muníciou a zbraňami zahraničného pôvodu.

Útoky hlásia aj ďalšie mestá

Úrady v ukrajinskej metropole podľa ruskojazyčného servera BBC uviedli, že Rusko na Kyjev vypálilo riadené strely Ch-101. "Všetky nepriateľské ciele boli vo vzdušnom priestore okolo Kyjeva zaznamenané a úspešne zničené," uviedla administratíva hlavného mesta. Správy o obetiach či škodách podľa nej zatiaľ nie sú.

Ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení uviedol, že Rusko podľa predbežných informácií vyslalo v noci na dnešok na Ukrajinu 14 striel Ch-101, z ktorých desať zničila protiletecká obrana, a štyri drony iránskej výroby, z ktorých obrana zneškodnila jeden.

Vzdušné údery ohlásil aj starosta východoukrajinského Charkova Ihor Terechov, podľa ktorého Rusko zaútočilo "bezpilotnými lietadlami Šáhed na civilnú infraštruktúru". Škody podľa neho utrpelo skladisko a obecný podnik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok