Vydával sa za vnuka, prosil o peniaze. V Česku súdia Slováka, ktorý okradol seniorky o tisíce eur

ta3 čtk
12.6.2023 11:38

Krajský súd v Ostrave sa v pondelok zaoberal prípadom takzvaného falošného vnuka. Slovák Miroslav Lakatos podľa polície v niekoľkých prípadoch spoločne s ďalšími obvinenými vylákal na Slovensku z dôverčivých seniorov mnohokrát aj tisíce eur.

súd kladivko spravodlivosť
TA3

Vymyslené historky

Predkladal im vymyslené historky, najčastejšie, že je ich vnuk a potrebuje nutne peniaze. Muž sa nejaký čas ukrýval v Nemecku. Bol ale chytený a český súd teraz rozhoduje o jeho vydaní do vlasti. Informovala o tom hovorkyňa Krajského súdu v Ostrave Vilemína Ondrušová.

"Obžalovaný Lakatos dnes na súde nedal súhlas so zjednodušeným odovzdaním na trestné stíhanie na Slovensku. V praxi to znamená, že prípad sa vracia štátnej zástupkyni a pokračuje sa v predbežnom konaní," uviedla.

Okradol ich o tisíce

Štyridsaťosemročný Lakatos údajne spolupracoval s ďalšími obžalovanými. Postupne v rokoch 2016 a 2017 oslovili niekoľko senioriek, z ktorých pod rôznou zámienkou vylákali peniaze. Najstaršia má teraz 92 rokov. Sumy sa pohybovali aj okolo 5000 eur. Celkom dôchodkyne pripravil o 14 500 eur. Tvrdil napríklad, že brat podvedených mal ťažkú nehodu a že potrebuje peniaze na jeho operáciu. Inokedy zase tvrdil, že mal nehodu a zranil dieťa. Peniaze potom potreboval, aby jeho rodičia nevolali políciu.

Hľadaný muž sa na Slovensku vyhýbal trestnému stíhaniu. Najprv sa ukrýval v Nemecku, neskôr na území Českej republiky, kde ho aj polícia dopadla. Súd teraz rieši jeho vydanie na podklade európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Okresným súdom v Žiline v decembri 2021 pre trestný čin podvodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok