Ódorov kabinet schválil svoj program. Ide požiadať poslancov o dôveru

ta3 TASR
12.6.2023 10:22

Vláda v pondelok 12. júna schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Ľudovít Ódor. Programové vyhlásenie vlády následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru. Prinášame vám jeho celé znenie.

Ódorov kabinet schválil svoj program. Ide požiadať poslancov o dôveru
TASR/Jakub Kotian

Stabilné financovanie verejnoprávnych médií

Nastavenie stabilného a systémového financovania verejnopránych financií i umeleckých fondov i spustenie implementácie Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 budú prioritami vlády v najbližšom období, v strednodobých prioritách je zasa napríklad užšie prepojenie vzdelávania a kultúry.

"Vláda nastaví proces nového systému financovania RTVS a umeleckých fondov v nadväznosti na zrušenie tzv. koncesionárskych poplatkov," uisťuje kabinet v rámci krátkodobých priorít, medzi ktoré patrí i obnovenie činnosti Rady vlády pre kultúru a kreatívny priemysel a iniciovanie diskusie o príprave zákona o sponzoringu v kultúre. Zámerom je tiež vyhodnotiť efektivitu riadenia rezortu vrátane optimalizácie dotačného systému. "Vláda zjednoduší procesy v záujme zrýchlenia čerpania prostriedkov Európskej únie," dodávajú predkladatelia PVV.

Vláda chce tiež implementovať Stratégiu kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 a zvýšiť mieru participácie verejnosti na napĺňaní zámerov kultúrnej politiky.

V strednodobých prioritách má PVV ambíciu posilniť význam kultúry a umenia vo vzdelávaní. "Vláda podporí intenzívnejšiu realizáciu vzdelávacích programov o umení a kultúre. Dôraz sa bude klásť na ochranu verejnosti a maloletých pred šírením dezinformácií, hoaxov a prejavmi nenávisti či násilia," dodáva.

Prezentovať chce tiež návrhy viaczdrojového financovania kultúry, iniciovať chce tiež diskusiu Zákona o kultúre a pripravovať legislatívu, ktorá má prispieť k vyrovnávaniu podmienok pre zriaďovanú a tzv. nezriaďovanú kultúru i vytvoreniu spravodlivých pracovných podmienok vrátane odmeňovania v kultúre. Chce takisto spustiť plán obnovy kultúrnej infraštruktúry.

Ľudské zdroje v súdnictve a väzenstve

Vláda Ľudovíta Ódora sa chce zamerať na stabilizáciu ľudských zdrojov v súdnictve a väzenstve. Strednodobou prioritou v oblasti justície je aj pokračovanie reforiem.

"Vláda sa zameria na postavenie administratívnych zamestnancov súdov, ktorí zabezpečujú základný chod súdu," uvádza sa v programovom vyhlásení. Ambíciou je zlepšenie postavenia zamestnancov súdov, ale aj väzenstva. Súčasťou riešenia tejto strednodobej priority má byť perspektíva kariérneho rastu, adekvátne platové ohodnotenie a vzdelávanie i schopnosť obstáť v konkurenčnom prostredí pracovného trhu. "Investícia štátu do zlepšenia podmienok personálneho aparátu súdov, nech už má akúkoľvek podobu, nesmie byť samoúčelná," zdôrazňuje kabinet.

Druhou zo strednodobých priorít vlády v oblasti justície je pokračovanie v reformných krokoch, a to najmä pri implementácii reformy súdnej mapy a zavádzaní tzv. insolvenčného registra. Tieto reformy zároveň predstavujú dôležité míľniky plánu obnovy. "Je potrebné pokračovať aj v implementácii ďalších reformných krokov v oblasti justície, ktoré vyplývajú z už schválených zákonov alebo návrhov zákonov aktuálne prerokúvaných v Národnej rade Slovenskej republiky," spresnila vláda vo svojom programovom vyhlásení.

V rámci krátkodobých priorít uvádza kabinet potrebu prehodnotenia interných nástrojov pre distribúciu ľudských zdrojov v súdnictve tak, aby odzrkadľovali skutočné potreby súdov a zakladali sa na podrobných analytických vstupoch. Tiež deklaruje dokončenie implementácie projektu pre multidisciplinárny prístup pri rozhodovaní o dieťati za účasti psychológov, kolíznych opatrovníkov, sociálnych pracovníkov, mediátorov či znalcov. 

Treťou z krátkodobých priorít je spustenie verejných konzultácií k doterajším výsledkom rekodifikácie občianskeho práva s cieľom prípravy paragrafového znenia novej právnej úpravy, ktorú bude možné predložiť do legislatívneho procesu.

Zabrzdenie potravinovej inflácie

Krátkodobými prioritami vlády budú brzdenie potravinovej inflácie, efektívne fungovanie Slovenského pozemkového fondu a Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ako aj zvýšenie ochrany zdravia spotrebiteľov. Strednodobou prioritou vlády bude efektívny manažment rizík a zvyšovanie produktivity a udržateľnosti v pôdohospodárstve a lesníctve.

"Prudko rastúce ceny potravín predstavujú zásadný problém pre širokú verejnosť, najviac však pre zraniteľné skupiny. Vláda posúdi možné opatrenia eliminujúce dosahy rastu cien potravín v spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami od prvovýrobcov až po maloobchod," uviedla vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Podľa vlády je potrebné zvýšiť efektivitu a udržateľnosť fungovania strategických inštitúcií, akými sú SPF a PPA. Vláda vynaloží úsilie pri odstránení administratívnej záťaže a zavádzaní automatizovaných procesov v rozhodovaní. Pripraví pravidlá a postupy zefektívňujúce konania a úkony v jej kompetencii. Bude pokračovať modernizácia PPA, digitalizácia inštitúcie a príprava prostredia pre budúce zavedenie digitálneho portálu farmára.

Ruská agresia voči Ukrajine a s ňou súvisiace problémy dodávateľských reťazcov a trhu samotného zvýšili podľa vlády potrebu ochrany zdravia spotrebiteľa. Vláda vykoná detailný audit testovacích kapacít rezortu pôdohospodárstva a poverí dotknuté inštitúcie zabezpečiť technické vybavenie a zefektívniť kontroly s cieľom zefektívniť a urýchliť uvoľnenie testovaného tovaru na vnútorný trh.

Vláda podľa PVV navrhne rôzne alternatívy na riešenie škôd spôsobených nepredvídateľnými prírodnými katastrofami v poľnohospodárstve, vplyvmi klimatických zmien, zdravotne a ekonomicky nebezpečnými chorobami, zvlášť prenosnými zo zvierat, respektíve z potravín na človeka, ako aj škodami spôsobenými zverou.

Vládny kabinet bude pokračovať v opatreniach proti ďalšiemu zaberaniu kvalitnej poľnohospodárskej pôdy. Podporí výstavbu v opustených areáloch bývalých poľnohospodárskych objektov a bude pokračovať v zavádzaní povinnosti rekultivačnej náhrady poľnohospodárskej pôdy, s výnimkou výstavby nájomných bytov a štátnej infraštruktúry.

Vláda chce podľa PVV pokračovať aj v uplatňovaní existujúcich finančných nástrojov a preskúma možnosti v oblasti mikropôžičiek pre malých, mladých, rodinných a začínajúcich poľnohospodárov. Dôležitou prioritou bude aj dlhodobá udržateľnosť lesníctva.

Sociálna oblasť a zraniteľné skupiny

Vláda považuje zabezpečenie dôstojných životných podmienok pre každého za svoju prioritu. Opatrenia budú zamerané na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ktoré je potrebné ochrániť pred nadmerným vplyvom rastúcich cien energií a potravín.

"Priority budú zamerané aj na reformu dlhodobej sociálno-zdravotnej starostlivosti, ochrany ohrozených detí a podporub riešení výchovy detí v ich prirodzenom rodinnom prostredí," uvádza sa v programovom vyhlásení.

Vláda podporí úpravu dávky v hmotnej núdzi a životného minima vrátane príspevku na bývanie a iných naviazaných dávok. Cieľom je aj hľadať zdroje na úpravu hodinovej sadzby osobnej asistencie a výšky sumy peňažného príspevku na opatrovanie pre osoby v produktívnom veku, ako aj pre opatrovateľov poberajúcich niektorú z dôchodkových dávok.

Vláda sa zameria aj na podporu poskytovateľov sociálnych služieb s cieľom zvýšiť dostupnosť sociálnych služieb pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. Podporí poskytovateľov sociálnych služieb mimoriadnym zvýšením finančného príspevku.

Pre náhradných rodičov vláda chce navrhnúť jednorazové zvýšenie, resp. v prípade starých rodičov poskytnutie opakovaného príspevku náhradnému rodičovi. Vláda zváži jednorazové zvýšenie príplatku k prídavku na dieťa.

Vláda chce podporiť zamestnávanie občanov so zdravotným postihnutím s dôrazom na podporu ich uplatnenia sa na otvorenom trhu práce alebo v systéme sociálnej ekonomiky. Zabezpečí zvyšovanie zamestnateľnosti a zamestnanosti uchádzačov o zamestnanie.

V rámci plánu obnovy a odolnosti vláda chce pripraviť ďalšie dve reformy, a to reformu integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti a reformu posudkovej činnosti.        

Vláda plánuje tiež pripraviť podmienky pre zlepšenie tvorby politík v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v rámci nového programového obdobia. "Naďalej budeme venovať zvýšenú pozornosť rozličným otázkam v oblasti ochrany detí v digitálnom priestore a pripravíme návrhy na riešenie," uviedol ďalej vládny kabinet.

Vláda sľubuje riešiť prístup k základnej infraštruktúre. "V oblasti pracovnoprávnych vzťahov chceme realizovať kroky smerujúce k ich digitalizácii pre relevantné oblasti práce a relevantných účastníkov pracovnoprávnych vzťahov v kontexte meniacich sa vzorcov správania časti účastníkov trhu práce," dodal vládny kabinet v PVV.   

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok