Credit Suisse je už pod patronátom banky UBS. Prvé obmedzenia sú už na svete

ta3 TASR
12.6.2023 10:15

Švajčiarska banka UBS oznámila, že oficiálne dokončila prevzatie svojho problémového rivala Credit Suisse, ktoré sprostredkovala vláda. Vznikla tak obrovská banka so súvahou 1,6 bilióna USD (1,48 bilióna eur) a obrovskou silou v oblasti správy majetku. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Credit Suisse je už pod patronátom banky UBS. Prvé obmedzenia sú už na svete
TASR/AP

"Dokončili sme právne prevzatie Credit Suisse," uvádza sa vo vyhlásení banky, v ktorom fúziu označila za "začiatok novej historickej kapitoly".

Credit Suisse zasiahla v uplynulých rokoch séria škandálov vrátane krachu britskej finančnej spoločnosti Greensill, do ktorej investovala 10 miliárd USD, aj kolapsu amerického hedžového fondu Archegos Capital Management, ktorý jej priniesol stratu 5,5 miliardy USD. Akcie Credit Suisse sa 15. marca strmo prepadli po tom, ako jej hlavný akcionár Saudská národná banka odmietol poskytnúť ďalšiu finančnú injekciu.

Vláda preto sprostredkovala prevzatie druhej najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse konkurenčnou UBS, jednotkou na trhu, aby zabránila kolapsu finančného systému v krajine a možnému "rozšíreniu nákazy" v globálnom finančnom systéme.

Fúzia dvoch najväčších švajčiarskych bánk je technicky aj politicky zložitá, výsledkom je megabanka, ktorej veľkosť znepokojuje politických lídrov. Generálny riaditeľ UBS Sergio Ermotti a predseda predstavenstva Colm Kelleher v otvorenom liste pre švajčiarske noviny označili najväčšiu bankovú dohodu od globálnej finančnej krízy v roku 2008 za "začiatok novej kapitoly".

Skupina bude dohliadať na aktíva v hodnote 5 biliónov USD (4,6 bilióna eur), vďaka čomu bude mať UBS, najväčší správca majetku na svete, vedúce postavenie na kľúčových trhoch. Fúzia tiež ukončila 167-ročnú históriu Credit Suisse.

Obe banky spoločne zamestnávajú 120-tisíc ľudí po celom svete, hoci UBS už uviedla, že zredukuje počet pracovných miest, aby využila synergie a znížila náklady.

UBS sa koncom minulého týždňa dohodla so švajčiarskou vládou na garanciách, ktoré sa týkajú núdzového prevzatia Credit Suisse, až do výšky 9 miliárd švajčiarskych frankov (9,26 miliardy eur). Straty do výšky 5 miliárd CHF pokryje UBS a v prípade, že presiahnu túto hranicu, bude ich garantovať vláda, ale maximálne do výšky 9 miliárd CHF.

Červené čiary

Švajčiarska banka UBS tiež plánuje zaviesť prísne obmedzenia pre bankárov z konkurenčnej Credit Suisse, ktorú prevzala, vrátane zákazu nových klientov z vysoko rizikových krajín a komplexných finančných produktov. Uviedli to v nedeľu 11. júna renomované hospodárske noviny Financial Times s odvolaním sa na ľudí oboznámených so situáciou.

UBS prišla so zoznamom takmer dvoch desiatok "červených čiar", ktoré zakazujú zamestnancom Credit Suisse vykonávať celý rad činností. Patrí medzi ne prijímanie klientov z krajín, ako Líbya, Rusko, Sudán a Venezuela a uvádzanie nových produktov na trh bez súhlasu manažérov UBS, napísali FT. Týka sa to aj ukrajinských politikov a štátnych podnikov, aby sa zabránilo možnému praniu špinavých peňazí, uviedli noviny.

Credit Suisse odmietla článok komentovať, zatiaľ čo UBS neodpovedala okamžite na žiadosť agentúry Reuters o komentár.

Odchod zamestnancov

Už pred prevzatím švajčiarskej banky Credit Suisse jej väčším rivalom UBS odišla z Credit Suisse približne desatina zamestnancov. Povedal to šéf UBS Sergio Ermotti, niekoľko hodín po tom, ako banka UBS informovala o dokončení akvizície svojho konkurenta. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je to pravda. Zhruba 10 % zamestnancov opustilo Credit Suisse v posledných mesiacoch pred jej prevzatím," povedal Ermotti v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas a televíziu SRF.

Obidve banky spoločne zamestnávajú 120-tisíc ľudí po celom svete. UBS však medzitým uviedla, že zredukuje počet pracovných miest, aby využila synergie a znížila náklady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok