FOTO: Ministri obrany V4 podpísali deklaráciu. Náš vzdušný priestor bude chrániť aj Maďarsko

ta3 tasr
12.6.2023 09:20

Do ochrany vzdušného priestoru Slovenska sa zapojí aj Maďarsko. Po rokovaní s partnermi z Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecka na Štrbskom Plese o tom na tlačovej konferencii informoval slovenský minister obrany Martin Sklenár.

Spolu s ministrom obrany Poľska Mariuszom Blaszczakom, námestníkom českej ministerky obrany Danielom Blažkovcom a maďarským ministrom obrany Kristófom Szalay-Bobrovniczkym zároveň podpísali spoločnú deklaráciu o tomto záväzku.

Spoločná ochrana

"Takúto dohodu sme mali doteraz s Poľskom a Českom, títo partneri strážia náš priestor už niekoľko mesiacov. Som rád, že sme takúto dohodu našli aj s Maďarskom o spôsobe jeho zapojenia do tejto iniciatívy," uviedol šéf slovenského rezortu. Dodal, že s využitím kapacít a lietadiel všetkých troch krajín môže Slovensko počítať do 31. decembra 2024. "Až kým na Slovensko dorazia objednané lietadlá F-16 a budú schopné vykonávať všetky úlohy na ochranu nášho vzdušného priestoru," dodal Sklenár.  

SR má dlhodobo podpísané zmluvy o spolupráci v oblasti vojenského letectva so všetkými partnermi z V4. Ochranu slovenského neba prevzali spojenci po uzemnení stíhačiek MiG-29. Slovensko v súčasnosti čaká na oneskorenú dodávku nových stíhacích lietadiel F-16, prvé štyri kusy by mali prísť v priebehu budúceho roka.

Hlavnými témami rokovaní V4 v Tatrách bola vzájomná spolupráca a zhodnotenie končiaceho sa slovenského predsedníctva, ktoré SR odovzdá českým kolegom. Sklenár v nedeľu (11. 6.) rokoval aj so štátnou tajomníčkou nemeckého rezortu obrany Siemtje Möllerovou. Po skončení sa stretnutia ocenil pokračujúci záujem Nemecka o bezpečnosť Slovenska, najmä iniciatívu ďalej poskytovať kapacity na posilňovanie spôsobilostí slovenských ozbrojených síl.

Štáty V4 na rokovaní zastupujú minister obrany SR Martin Sklenár, námestník ministerky obrany ČR Daniel Blažkovec, podpredseda vlády a minister národnej obrany Poľskej republiky Mariusz Błaszczak a minister obrany Maďarska Kristof Szalay-Bobrovniczky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok