Depardieu sa prihlásil na trvalý pobyt v Saransku

TASR
23.2.2013 18:56

Francúzsky herec Gérard Depardieu je od dnešného dňa prihlásený na trvalý pobyt na Demokratickej ulici 1 v ruskom meste Saransk, ležiacom približne 650 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Na oficiálnom ceremoniáli v štátnom divadle metropoly

Depardieu sa prihlásil na trvalý pobyt v Saransku
SITA

"Pochválen buď Saransk, pochválená buď Mordva, pochválené buď Rusko," povedal Depardieu lámanou ruštinou.

Nové bydlisko Depardieua sa nachádza v novostavbe v centre Saranska. Byt však patrí Nikolajovi Borodačevovi, riaditeľovi ruského štátneho filmového archívu.

Predstaviteľ miestneho kultúrneho centra Jurij Mišanin povedal, že Depardieu zostane v regióne štyri dni, počas ktorých chce "spoznávať Mordviansku republiku" a v Saransku si plánuje otvoriť "malú reštauráciu". V rodnom Francúzsku Depardieu už vlastní niekoľko reštaurácií.

"Hovorím každému, že Rusko je otvorená krajina s úžasnými tradíciami a bohatou kultúrou," povedal Depardieu. "Aby ste si mohli vytvoriť vlastný názor, musíte sem prísť a nešíriť zastarané predsudky."

Legendárny francúzsky herec získal občianstvo Ruskej federácie začiatkom januára priamo na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom v čiernomorskom prístavnom meste Soči. Depardieu sa vzal francúzskeho občianstva po tom, ako vláda socialistického premiéra Francoisa Hollanda oznámila svoj plán zaviesť 75-percentnú daň na príjmy bohatých ľudí. Najvyšší súd ju však zamietol s odôvodnením, že by bola diskriminačná a teda v rozpore s ústavou.

V Mordvianskej republike sa nachádza niekoľko pracovných táborov. V jednom z nich držia členku punkovej kapely Pussy Riot, ktorú odsúdili na dva roky za vlaňajšiu protiputinovskú modlitbu prednesenú v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Depardieu pricestoval do Ruska vo štvrtok. V piatok navštívil okrem iného Veľké divadlo v Moskve a otvoril veľkolepo zrekonštruované kino Ilúzia. Na slávnostnom otvorení povedal, že sám seba vidí ako "veľvyslanca nového Ruska", ktoré stelesňuje "všetko, čo mám rád". Pochvalne sa vyjadril o ruskej literatúre, spisovateľoch, umelcoch a hudobníkoch a opäť vysloviť radosť, že dostal ruský pas. Ďalej oznámil, že pripravuje sériu televíznych programov založených na dielach klasikov ruskej literatúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok