Poľská tenistka Swiateková tretíkrát víťazkou turnaja Roland Garros

ta3 tasr
10.6.2023 18:16

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala tretíkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na Roland Garros. Najvyššie nasadená obhajkyňa titulu zdolala vo finále Češku Karolínu Muchovú po trojsetovom boji 6:2, 5:7, 6:4 a získala svoju štvrtú grandslamovú trofej. Na parížskej antuke prvýkrát triumfovala v roku 2020, vlani nenašla premožiteľku ani na US Open.

Z francúzskej metropoly si odnáša prémiu 2,3 milióna eur pred zdanením a 2000 bodov do rebríčka WTA, v ktorom si udrží post svetovej jednotky. Odkedy zasadla na ženský tenisový trón, má na podujatiach veľkej štvorky impozantnú bilanciu 26:2. Na tohtoročnom Roland Garros stratila v priebehu celého turnaja iba jediný set.

Muchová, ktorej súčasťou tímu je aj slovenský tréner Emil Miške, dosiahla napriek finálovej prehre životný úspech. V semifinále vyradila nasadenú dvojku Bielorusku Arinu Sobolenkovú, hoci v treťom sete prehrávala už 2:5 a čelila mečbalu. V novom vydaní rebríčka si polepší o 27 miest a posunie sa na 16. priečku.

Swiatekovej vyšiel úvod finálového duelu, keď v druhom geme vďaka kvalitným returnom prelomila Muchovej podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:0  Češka sa snažila hrať variabilne, no vo výmenách robila príliš veľa nevynútených chýb. V piatom geme viedla Muchová pri podaní Swiatekovej 30:0 a prepracovala sa k prvému brejkbalu k zápasu, no Poľka ho odvrátila a následne zvýšila na 4:1. Vo ôsmom geme súperku opäť brejkla a prvý set sa stal jej korisťou.

Muchová mala nízku percentuálnu úspešnosť prvého podania, čo bola voda na mlyn Swiatekovej, ktorá aj na začiatku druhého dejstva odskočila súperke na 3:0. Češka však nezložila zbrane, v ďalších minútach vyrovnala na 3:3 a po dvojchybe Swiatekovej v deviatom geme išla do vedenia 5:4. Po sérii chýb vzápätí stratila servis, no za stavu 5:5 opäť zobrala Poľke podanie a v dvanástom geme premenila tretí setbal.

Češka bola v laufe a rozhodujúce dejstvo odštartovala dvoma čistými hrami. Swiateková sa rýchlo zmobilizovala, otočila na 3:2, no Muchová vďaka pestrej hre kontrovala a po brejku v Tildenovom geme viedla 4:3. Swiateková však potom získala tri hry za sebou a aj štvrté grandslamové finále dotiahla do víťazného konca. Poľka odplatila Muchovej prehru z turnaja WTA v Prahe z roku 2019 a vyrovnala vzájomnú bilanciu na 1:1. Muchová vôbec prvýkrát prehrala s hráčkou z elitnej svetovej trojky, v predchádzajúcich piatich dueloch slávila úspech.
           
ženy - dvojhra - finále:
Iga Swiateková (Poľ.-1) - Karolína Muchová (ČR) 6:2, 5:7, 6:4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok