Aký osud čaká problémové medvede z cintorína? Ochranári ich chcú pochytať a usmrtiť

ta3 tasr
10.6.2023 09:00

Zásahový tím medveďa hnedého bude od soboty približne nasledujúce dva týždne odchytávať na mestskom cintoríne v Ružomberku a v jeho okolí problémové jedince medveďa hnedého. Následne ich pod dohľadom veterinára usmrtia. Informoval o tom primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

Nedokončené: Japonská oblast Iwate zkouší nasadit do boje proti medvědům rock'n'roll
TASR/AP

"Prosím obyvateľov mesta, aby sa vo večerných a nočných hodinách nezdržiavali v okolí cintorína a svojou prítomnosťou nerušili pri práci zásahový tím. Úprimne verím, že robíme účinné kroky k odstráneniu problémov s medveďmi, ktoré ohrozujú majetok a život Ružomberčanov," uviedol primátor.

Medveď hnedý je podľa neho chránený aj európskou legislatívou a regulačný odstrel nie je v súčasnosti možný. Usmrtenie je možné iba v prípade splnenia konkrétnych podmienok, a to ak jedinec stratil plachosť, ohrozuje zdravie a majetok ľudí a neexistuje iné riešenie.

Zásahový tím medveďa hnedého tvrdí, že medvede na ružomberský mestský cintorín láka pravdepodobne prímes bravčového alebo hovädzieho loja vo sviečkach. V areáli cintorína zistili  pohyb najmenej štyroch medveďov. Tie rozbíjali svietniky a požierali sviece.

Cintorín, ktorý bol doposiaľ prístupný nepretržite, je od 19.00 do 8.00 h pre verejnosť uzatvorený. Radnica vyzvala obyvateľov, aby až do odvolania nezapaľovali na cintoríne sviece.

Témy: Ružomberok

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok