V rozpočte kancelárie NR SR na budúci rok chýba deväť miliónov eur

SITA
6.11.2011 11:34

Získať peniaze na rekonštrukciu zariadení v havarijnom stave, na dokončenie obnovy Bratislavského hradu a na predčasné voľby patrí k prioritám Kancelária Národnej rady SR.

V rozpočte kancelárie NR SR na budúci rok chýba deväť miliónov eur

"Nové vedenie kancelárie prevzalo inštitúciu s nezabezpečeným rozpočtom na rok 2012. V pripravenom rozpočte chýba 9 000 000 eur," uviedol pre agentúru SITA nový šéf Kancelárie NR SR Andrej Kramár. Ako podotkol, ich prvé kroky preto smerovali na ministerstvo financií, kde otvorili rokovania, ktorých cieľom je zabezpečenie finančných zdrojov. "Tým by sme dosiahli krytie všetkých otvorených úloh, ktoré sa očakávajú od Kancelárie NR SR," skonštatoval.

Počas úvodných desiatich dní po nástupe do funkcie sa podľa Kramára podarilo zmapovať najdôležitejšie kritické úlohy, ktorým sa v súčasnosti priebežne venujú. Kancelária sa zameriava najmä na stabilizáciu fungovania národnej rady po stránke rozpočtovej, ako aj personálnej. Personálne zmeny nové vedenie neplánuje. "V tejto oblasti sme sa zamerali najmä na zmenu prístupu a zlepšenie kultúry komunikácie so zamestnancami Kancelárie NR SR," poznamenal Kramár.

Kancelária NR SR pod Kramárovým vedením okrem iného organizuje Deň otvorených dverí Bratislavského hradu, ktorý bude súčasťou Dňa otvorených dverí v NR SR 17. novembra. Od tohto dátumu sa predĺži aj čas osvetlenia hradu, ktoré v súčasnosti vypínajú o polnoci. Po novom bude táto bratislavská dominanta vysvietená až do 4:00 s podmienkou, že sa nezvýšia náklady Kancelárie NR SR, preto pravdepodobne príde k redukcii celonočného osvetlenia hlavnej budovy parlamentu. Ako Kramár uviedol, na osvetlenie hradu začnú využívať aj v minulosti kúpené, no doteraz nevyužívané technické vybavenie farebného nasvietenia.

"Rozhodli sme tiež o založení novej tradície, a to realizácie Vianočných trhov na Bratislavskom hrade s cieľom sprístupniť hrad verejnosti a pritiahnuť ľudí a život za hradné múry aj v zimnom období," priblížil Kramár ďalší z krokov nového vedenia Kancelárie NR SR. Trhy sa uskutočnia od 3. do 23. decembra.

Novinkou je aj to, že do konca roka vo všetkých priestoroch NR SR zavedú free WIFI pripojenia a do júna budúceho roka by táto možnosť mala byť aj v areáli Bratislavského hradu. Už splnenou úlohou je zrekonštruovaná tlačová miestnosť v parlamente. Šoférov v okolí NR SR potešia opravené výtlky a jamy.

Do funkcie vymenoval Kramára nový predseda NR SR Pavol Hrušovský 18. októbra. V kresle nahradil Michala Nižňana, ktorého nominoval predchádzajúci šéf parlamentu Richard Sulík (SaS).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok