V Púchove sa konal snem strany Hlas-SD, Pellegrini chce vyhrať voľby s ponukou slušnej politiky

ta3 TASR
10.6.2023 07:20

V sobotu sa v Púchove konal pracovný snem mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Delegáti snemu schválili podmienky povolebnej spolupráce a dokončili spojenie s mimoparlamentnou stranou Dobrá voľba. S prejavom vystúpil predseda strany Peter Pellegrini.

V Púchove sa konal snem strany Hlas-SD, Pellegrini chce vyhrať voľby s ponukou slušnej politiky
TASR/Radovan Stoklasa

Mimoparlamentná strana Hlas-SD má ambíciu vyhrať parlamentné voľby s ponukou slušnej a kultúrnej politiky, silného štátu a účinnej pomoci ľuďom. Uviedol to predseda strany Peter Pellegrini vo svojom príhovore počas sobotného snemu strany v Púchove. Zároveň spresnil, s kým po voľbách vládnuť chcú a s kým nie.

Nová vláda bude mať podľa lídra Hlasu-SD pred sebou dve zásadné úlohy. "Čo najskôr musí upratať chaos a neporiadok, ktorý nám tu nechali Matovič, Heger, Sulík, Kollár a Remišová. A potom ju čaká kľúčová, dovolím si povedať, historická úloha. Nová vláda musí naštartovať proces dlhodobých a pozitívnych zmien, ktoré dokážu posunúť Slovensko po 30 rokoch vpred," uviedol. Nová vláda musí podľa neho bezodkladne zastaviť "chudobnenie" občanov krajiny. Dôchodcom chce strana zaviesť plnohodnotný 13. dôchodok, pokračovať chce i s pomocou rodičom s deťmi a osamelým rodičom.

"Mladým ľuďom ponúkneme takzvaný štartovný balíček - vysoký príspevok od štátu po ukončení školy, aby mohli buď splatiť svoje študentské pôžičky, alebo si zabezpečiť bývanie," povedal líder Hlasu-SD. Docieliť chcú aj to, aby mladí ľudia ostali na Slovensku a neodchádzali do zahraničia. "Rodinám okrem úpravy sociálnych dávok chceme ponúknuť takzvanú rodinnú kartu. Bude predstavovať zľavu na tovary a služby poskytované štátom, samosprávou alebo občianskymi združeniami," konkretizoval.  

S kým sú ochotní rokovať?

Po parlamentných voľbách sú podľa Pellegriniho pripravení sadnúť si za rokovací stôl so všetkými, ktorí dostanú mandát od ľudí, s výnimkou strán OĽANO a ĽSNS. "Za týmto stolom oznámime podmienky, za ktorých je Hlas ochotný vstúpiť do spolupráce v rámci vládnej koalície. Tie nebudú žiadnym prekvapením, pretože ich oznámim už teraz," uviedol predseda strany.

Prvá podmienka sa týka zahranično-politickej orientácie. "Členstvo v EÚ a NATO považuje Hlas za garanciu slobodného rozvoja slovenského národa. Preto budeme spolupracovať len so stranami, ktoré členstvo v oboch týchto organizáciách nespochybnia ani neohrozia," uviedol. Strana žiada rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti štátov, odmieta akúkoľvek násilnú zmenu hraníc a bude podporovať tých, ktorí sa stali obeťami agresie.

Hlas podľa jej lídra odmietne spoluprácu so stranami, ktorých politika je postavená na nenávisti, extrémizme a neofašizme. Ďalším zásadným sociálnodemokratickým pilierom je podľa Pellegriniho účinná pomoc štátu občanom. "Hlas vstúpi do vlády len so stranami, ktoré sa k tomuto konceptu prihlásia," doplnil. Presadzovať chcú i vytvorenie silného štátu.

Do koalície pôjde Hlas len so stranami, ktoré podporia sociálnu politiku pomoci pre seniorov, rodiny, odkázaných a "ľudí práce". "Vstúpime len do takej vlády, ktorá vypracuje a začne realizovať veľký národný projekt definitívneho vyrovnania regionálnych rozdielov na Slovensku v horizonte troch volebných období. Toto vyrovnanie sa musí prejaviť tak v životnej úrovni obyvateľov, ako aj v regionálnej, mestskej a obecnej infraštruktúre," uzavrel Pellegrini.

V prípade, ak na program partnerov nenájdu, Hlas-SD je pripravený obhajovať záujmy občanov krajiny aj v opozícii. Pellegrini vo svojom príhovore zdôraznil, že jeho rozhodnutie odísť zo Smeru-SD a založiť Hlas-SD bolo to "najlepšie politické rozhodnutie" v živote.

Na sneme strany Hlas-SD sa nachádza aj náš redaktor Peter Revús, ktorý sa rozprával s Matúšom Šutajom Eštokom:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok